×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Érettségi: románból írásbeliztek

2020.06.22 - 18:30
Megosztás:
Érettségi: románból írásbeliztek
A román nyelv és irodalom írásbelivel vette kezdetét az idei érettségi, melyre országszerte több mint 155 ezer, Szatmár megyében 2156 végzős iratkozott be. Maszkban ültek három órán át.

Ködös, borús hétfő reggelen vághattak neki a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgának a Szatmár megyei végzősök. A fiatalok már jóval a 9 órai kezdés előtt megjelentek a vizsgaközpontok udvarán, hogy a megfelelő távolság betartásával felsorakozzanak, részt vegyenek a járványtani szűrésen, majd időben elfoglalhassák a helyeiket a tantermekben. Nem sokkal kilenc után pedig a kinyomtatott tételek is megérkeztek a vizsgázók padjaira.

Az elméleti líceumok reál szakos végzősei és az elhivatottsági iskolák — vallási tanintézmények, művészeti iskolák, sportlíceumok — maturandusainak a tételsor első pontjában Mircea Bandu Amintiri despre F. Călinescu című megadott szövege alapján kellett különböző kérdésekre válaszolniuk, valamint egy 150 szóból álló érvelő szöveget is kellett írniuk arról, hogy a sajtó befolyásolja-e egy adott személyről alkotott véleményüket. A második tételben szintén kaptak egy szöveget — Ion Agărbiceanu: Arhanghelii —, amelynek a narratív perspektívájáról kellett írniuk legkevesebb 50 szóban. A harmadik tételben esszéírás várt a fiatalokra, egy általuk választott, tanult vígjáték sajátosságairól — itt például Ion Luca Caragiale Elveszett leveléről — írhattak. A humán szakon végzett fiatalok első két tétele megegyezett a reál és vokacionális szakon végzettekével, csak a harmadik tétel, az esszé témája tért el: nekik egy tanult vígjátékból kellett elemezniük egy szereplőt.

Az érettségi dolgozatot Szatmár megyében végül csak 1916 maturandus írta meg, a többiek nem jelentek meg a vizsgaközpontokban. Láza viszont egyetlen tanulónak sem volt, és nem is puskázott senki, így mindenki kidolgozhatta a tételeket, aki megjelent hétfőn a román írásbelin.

Rendhagyó és szigorú

A vizsgázóknak három óra állt és áll a következő napokban a rendelkezésükre a tételek kidolgozására. Kizárólag kékkel író tollat vagy golyóstollat, az ábrák, rajzok elkészítéséhez pedig ceruzát használhatnak. Semmiféle, számolásra alkalmas eszköz nem lehet náluk, és csak a teremben kiosztott papírt használhatják.

Minden termet kamerákkal láttak el, a vizsgázóknak tilos kommunikálniuk egymás között, és sem kézikönyveket, szótárakat, jegyzeteket, sem pedig mobiltelefonokat vagy más kommunikációs eszközöket nem szabad a terembe vinniük, illetve használniuk. Azokat, akiknél ilyeneket találnak, kizárják az érettségiről, függetlenül attól, hogy használták-e a náluk talált segédeszközt. A kizárt diákok pedig nem vehetnek részt a következő két vizsgaszesszión.

A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból. Azok a tanulók, akik otthoni elkülönítésben vagy karanténban lesznek az érettségi időszakában, vagy más egészségi problémák miatt nem vehetnek részt a vizsgákon, a július 6-án kezdődő soron kívüli vizsgán pótolhatják az elmaradt felmérőket.

A tanügyminisztérium indított egy ingyenes telefonvonalat — 0800.801.100 —, amelyen jelenteni lehet bármilyen, az írásbeli vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám június 22-e és 25-e között hívható 8-tól 16 óráig.

Bumbuluţ Krisztina

 

Hatvanadik érettségi találkozó
Szeptember 4-én a nagykárolyi gimnázium magyar tanulmányi vonalán 1961-ben végzett diákok (a későbbiekben felsoroljuk a résztvevők névsorát) megünnepelték a 60. osztálytalálkozójukat. Nagyon boldog volt minden kolléga és a velük együtt eljött családtagok, barátok stb.
Érettségi 2022: vissza a megszokott menetrendhez
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. Jövőre már a megszokott menetrenddel szervezik a záróvizsgát.
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi ütemterve
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. A nyári érettségire 2022. május 23-a és 27-e között kell majd beiratkozni.
Cookie