×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
27 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Szatmárnémeti

Érettségi kánikulában

2022.06.22 - 10:40
Megosztás:
Érettségi kánikulában
Nincs könnyű dolguk az idén érettségiző diákoknak, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat 34 fokos hőséget is jósol az írásbeli vizsgák időszakára, azaz június 20. és 23. közé.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az idei érettségi írásbeli szakasza június 20-án kezdődött, hétfőn román nyelv és irodalomból, kedden a szaknak megfelelő tantárgyból — matematikából vagy történelemből —, szerdán választott tantárgyból — földrajz, logika, gazdaságtudomány, pszichológia, szociológia vagy filozófia —, míg csütörtökön a nem román ajkú diákok anyanyelvből érettségiznek. Ezekre a napokra a meteorológusok 25–34 fokos meleget jósolnak, a legforróbb nap az előrejelzések szerint a szerdai és a csütörtöki lehet, ekkor 30–34 fok körül alakulnak a maximumok, gyenge légmozgással és zömében tiszta, napsütéses idővel. Az ország nagy részén kánikulában lehet részük a tanulóknak.

A szakértők azt javasolják a diákoknak, hogy készüljenek fel a meleg okozta viszontagságokra: gondoskodjanak a folyamatos folyadékpótlásról — magas koffein- és cukortartalmú szénsavas üdítők fogyasztása nem javasolt, illetve vigyázzanak, hogy ne tartózkodjanak sem a vizsgák előtt, sem utánuk a tűző napon. Figyelnünk kell arra is, hogy gyakran legyen szellőztetve a hely, ahol tartózkodunk, s mint mondják: igyekezzünk természetes fénynél tanulni! Tanuláshoz egyébként 20–21°C a javasolt hőmérséklet. J. Zs. 

Cookie