×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Szép tételeket kaptak magyarból az érettségizők

2021.07.02 - 10:00
Megosztás:
Szép tételeket kaptak magyarból az érettségizők
Az anyanyelvi vizsgával tegnap véget ért az érettségi nyári kiírása a maturandusok számára.

 Szatmár megyében magyarból és németből írásbeliztek a fiatalok; puskázásért senkit sem kellett kizárni. 424 diák írta meg tegnap az anyanyelvvizsgát, akik közül 319-en magyar reál szakosak, 59-en magyar humán szakosak voltak, illetve 46-an német nyelv és irodalomból adtak számot, derül ki a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség által közzétett információkból. Ezt megelőzően szerdán a szaknak megfelelően a földrajz, logika, lélektan, közgazdaságtan, szociológia, filozófia, kémia, biológia, fizika és informatika tantárgyak közül választottból írásbeliztek az érettségizők. A szerdai vizsgákra Szatmár megyében 1868-an iratkoztak be, de nem jelent meg mindenki, összesen 1827-en írták meg a dolgozatot.
A magyar tagozaton végzett diákoknak az egyes tételvariáns feladatait kellett kidolgozniuk a rendelkezésükre álló három óra alatt. A humán és reál szakos magyar végzősök feladatai között egyetlenegy apró eltérés volt, mégpedig a második tételnél a reálos szakos diákoknak eggyel több alpontra kellett válaszolniuk.
A végzősöknek az első tételben Kosztolányi Dezső Üres órákban című költeménye alapján kellett különböző kérdésekre válaszolniuk, a második tételben egy addig ismeretlen szöveget kaptak, Richter Gedeon magyar gyógyszerész élettörténetéről szóló szöveggel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk. A harmadik és legterjedelmesebb tételben Női szerepek az irodalomban címmel kellett esszét írniuk egy olvasott mű alapján. Használni lehetett például a Margit-legendát, Arany János Ágnes asszony vagy Mikszáth Kálmán A bágyi csoda című művét, de akár más olvasmányt is. Mindegyik feladatra legtöbb 30 pont jár, 10 pont pedig hivatalból biztosított minden megjelent vizsgázónak. A tételek kidolgozására három óra állt a rendelkezésükre.
Az utolsó vizsga után megkönnyebbülten hagyták el a diákok a vizsgaközpontokat, hiszen véget ért a négynapos megpróbáltatás, és most már izgalommal várják a hétfőt, hogy megtudják, milyen eredményt értek el. A magyar vizsgatétel egyes vizsgázók szerint szép, megoldható volt, mások szerint pedig nehézkes volt. Igaznak bizonyult jelen esetben is az a mondás, hogy szerencsére is szükség van a tudás mellett. A tételek és a javítókulcs a http://subiecte.edu.ro/2021 oldalon található.
A sikeres érettségi vizsga feltétele egyébként a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból. Az érettségi eredményeit július 5-én, legkésőbb 12 óráig teszik közzé. Óvásokat is aznap lehet benyújtani 18 óráig, akár online is. A végleges eredményeket pedig július 9-én közlik. Ebben az évben is kód alapján, és nem az érettségiző nevével teszik közzé a vizsgaeredményeket, ezzel is a diákok személyiségi jogait védve.


Sógor Beáta

 

A megyék felében nincs angiográf
Az ország megyéinek feléből teljesen hiányzik az érfestésre alkalmas készülék, ami akár életmentő is lehet. Szatmár megyében sem volt döccenőmentes az angiográf berendezés működtetése.
Változatlanul sokan igénylik  a koronavírus elleni oltást
Arról már többször is beszámoltunk, hogy az utóbbi hetekben, a járvány negyedik hullámának berobbanásával ugrásszerűen megnőtt a koronavírus elleni oltást igénylők száma — ki csak az első dózissal, ki már a harmadikkal szeretné immunizáltatni magát egészsége megvédése érdekében, s ennek okán szinte szünet nélkül csöngenek a telefonok a nagykárolyi és szatmárnémeti oltópontokon időpontfoglalásért.
20 ezer adag influenza elleni oltás
Október második felében érkezhetnek meg az influenza elleni védőoltások a megyébe, ezeket a családorvosoktól kell igényelni, és akár a koronavírus elleni védőoltással egy napon is be lehet adni őket.
Cookie