×
2020. 09 19.
Szombat
Vilhelmina
20 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.35 RON
Szatmárnémeti

EREDMÉNYEINK ÉS TERVEINK — Európai uniós alapokból fejlesztjük a várost

2020.09.15 - 15:40
Megosztás:
EREDMÉNYEINK ÉS TERVEINK — Európai uniós alapokból fejlesztjük a várost
Amikor 2016-ban átvettük a város vezetését, egyetlen európai finanszírozású projektet sem találtunk, de még az előkészítő dokumentumokat sem.

A környező városoknak már 2014-re készen voltak a városi mobilitási és integrált fejlesztési stratégiái, mi jó pár év késéssel, ezek elkészítésével kezdtük a felzárkózási folyamatot. Ebből a hátrányból sikerült több mint 23 európai finanszírozású projektet megnyernünk, s ezzel 175 millió lejt hoztunk a városi költségvetésbe.

A projekteknél figyelembe vettük a szatmáriak igényeit, és próbáltuk a város nagyon problémás részeit mihamarabb rendbe tenni.

A pályázatírástól az átadásig nagyon hosszú az út, így a projektjeink különböző fázisban vannak, de az alábbiakban felsoroltakra mind finanszírozást nyert a város:

— Visszakapja történelmi fényét és a modern városok mintájára megújul a gyalogosok, kerékpárosok számára nyitott régi központ.

— Az új központot is felújítjuk: a Szamoson átívelő gyalogoshíd, a kerékpárút és az elegáns tereprendezés által új arculatot kap a több mint 40 éves betonrengeteg.

— Modern alapokra helyezzük a városi tömegközlekedést: a nemrég megérkezett 17 hibrid autóbusszal, a Batizi úton már épülő terminállal és egy digitális forgalomirányító, illetve e-ticketing rendszerrel.

— Uniós finanszírozást nyert a városi kerékpárút-hálózat létrehozása, hogy biztonságosan lehessen két keréken közlekedni.

— Hosszú évekig volt a város „szégyenfoltja” a Kubik zóna: Szatmárnémeti egyik legszebb parkját, zöldövezetét hozzuk itt létre.

— Szintén a város egyik legrosszabb hírű övezete az Ostrovului zóna: az európai finanszírozású projekt révén ez a városrész is kiemelt figyelmet kap.

— Európai uniós forrásokból újulnak meg tanintézményeink: a 29-es és 7-es óvoda, A kiskakas gyémánt félkrajcárja bölcsőde és a Constantin Brâncuşi Faipari Líceum épülete.

— Folytatódnak a lakóépületek hőszigetelési munkálatai: csak az elmúlt évben 317 lakás hőszigetelési projektjét indítottuk el.

— Finanszírozást nyert a Szamos-part rehabilitációja: a két híd közötti szakaszon szabadidős tevékenységeket kiszolgáló övezetet létesítünk.

— Európai finanszírozásból bővítjük a városi térfigyelő kamerarendszert.

— A modern városok mintájára töltőállomásokat építünk az elektromos és hibrid autók számára.

— Uniós forrásokból új alapokra helyeztük a térinformatikai integrált rendszert, valamint a dokumentumok digitalizálásával elektronikus adatbázist hozunk létre.

— A Szatmárnémeti Északi Színház stúdiójának felújítására pályáztunk, Ungvár városával közösen.


— Folytatjuk az önkormányzati ügyvitel digitalizálását a polgármesteri hivatalban és az alárendelt intézményekben.

A 2016 és 2020 közötti időszak elsősorban az azt megelőző mandátum elvesztegetett idejének a bepótolásáról szólt. A következő időszakban az előző négy évben lefektetett alapokra kell építenünk, be kell fejeznünk az elkezdett projekteket, amelyek Szatmárnémeti látványos fejlődését idézik majd elő.

2020–2024 KÖZÖTT ÚJABB NAGY BERUHÁZÁSOKAT INDÍTUNK EL

SPORTCSARNOK: a város északi részén modern sportcsarnokot építünk, amely a sportrendezvényeken kívül koncerteknek és kiállításoknak is otthont ad majd.

VÁROSI USZODA: amely nem csak a gyermekeink úszásoktatását segíti elő, de versenysportra is alkalmas.

SÁRERDEI SZABADIDŐPARK: a Sárerdő környéke ismét egy olyan hellyé válik, ahol a szatmáriak hétvégenként nyugodt, civilizált körülmények között tölthetik el a szabadidejüket a természetben.

Felkészültünk az Európai Unió 2021–2027-es finanszírozási időszakára, HAT kulcsterületre is figyelve:

Elhanyagolt övezetek megújítása: a 14-es, 15-ös, 16-os és Solidarităţii negyedek, zöldövezetek, parkok, játszóterek, sétányok, kerékpárutak építése és korszerűsítése.

Zöld infrastruktúra: a Szamos eddig elhanyagolt partjának a kihasználása és felújítása — a strand és a Decebal híd, a Golescu híd, valamint a régi vágóhíd övezeti fejlesztése. Korszerűsítjük a Vasile Lucaciu parkot és a Tűzoltótorony környékét.

Az oktatási és kulturális intézményeinket európai uniós forrásokból fejlesztjük tovább.

Két új autóbusz-terminált építünk, 30 környezetkímélő autóbuszt vásárolunk.

A tömbházak szigeteléséhez szükséges újabb projektek elő vannak készítve.

Digitalizáljuk a lakossági szolgáltatásokat, fejlesztjük a parkolási rendszert.

Eredményeinkről, terveinkről részletes tájékoztatást adunk a www.kereskenyi.ro oldalon. Csak így tovább, Szatmárnémeti! (X)

Cookie