×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Épül a szennyvízhálózat Fényen is

2012.06.01 - 09:47
Megosztás:
Épül a szennyvízhálózat Fényen is

Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke csütörtökön helyszíni szemlét tett Mezőfényen. A településen 10 km szennyvízhálózatot, két szivattyúházat és kb. 6 km nyomás alatti vezetéket építenek ki.

A jövő héten megkezdődnek Mezőfényen a szennyvíz- és ivóvízhálózat kiépítésének munkálatai, az ehhez szükséges csőrendszert a kivitelező vállalat már a helyszínre szállította. Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke csütörtökön helyszíni szemlét tett Mezőfényen.

Kétségtelen, hogy a község lakosainak legalább évtizedes álma válik valóra a szennyvízhálózat kiépítésével. Mezőfény területén hozzávetőleg 10 kilométernyi szennyvízhálózatot, két szivattyúházat, valamint körülbelül 6 kilométernyi nyomás alatti vezetéket építenek ki. A hálózatra amúgy több mint 600 család csatlakozhat, valamint a községben működő intézményeket, kereskedelmi egységeket csatolják majd rá. A beruházás a Szatmár megyei víz- és csatornarendszer bővítési projektjének része, amely keretén belül mintegy 109 millió eurónyi beruházás valósul majd meg megyeszerte. A költségek 98 százalékát a környezetvédelmi alapból az Európai Unió, illetve az országos költségvetésből biztosítják, a fennmaradó két százaléka az önerő, ezt az önkormányzatnak kell előteremtenie. Ez nem jelenthet gondot Mezőfénynek, hiszen, amint Heinrich Mihály leköszönő polgármester több alkalommal is elmondta, régóta készülnek már a kanalizálásra. A fényi szennyvizet egyébként a Nagykárolyban működő tisztítóállomásra pumpálják, ezzel pedig előreláthatólag nagymértékben csökken majd a talaj és a talajvíz szennyezettsége.

Heinrich Mihály egyébként megköszönte Csehi Árpád Szabolcs megyei tanácselnöknek az eddigi támogatást, jelezve, hogy valódi európai körülmények lesznek majd Fényen a hálózat kiépítését követően.

 

 

Cookie