×
2020. 12 05.
Szombat
Vilma
7 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.00 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Épül a park a Kubik helyén

2020.11.20 - 12:46
Megosztás:
Épül a park a Kubik helyén
Újabb átfogó beruházás munkatelepét nyitották meg Szatmárnémetiben, a Kubik tómeder parkká alakítási munkálatait tegnap a polgármester is ellenőrizte. A befejezési határidő 2021 második fele.

Elkezdődött végre a szatmárnémeti Solidarităţii lakótelep melletti kiszáradt tómeder parkká alakítása, a mérési munkát követően szerdán jelentek meg először a munkagépek a területen; tegnap a polgármester is kint járt megnézni, hogy rendben elkezdődött-e a munka. Ez az ötödik átfogó köztéri munka, aminek elvégzésére a városi csapat kormány- vagy EU-s támogatást szerzett: épül ugyebár a harmadik híd, készül a Fabricii úti buszpályaudvar, dolgoznak a körgyűrűn, és pár hete elkezdték az új központot is felújítani.

Új utca

Öt hektár lesz pontra téve az egykori felszíni agyagbánya helyén keletkezett és később kiszáradt tó, a Kubik helyén lévő pocsolyás nádas helyén, a parkosítással egy időben utca is épül a lakótelep szélén, amely a Humuleşti sétányt fogja összekötni az Ilişeşti sétánnyal.

Közüzemi hálózatok

Összességében 13,2 millió lejt költenek arra, hogy minden szép és jó legyen, a kivitelezés során sétányok, játszóterek, kerékpárút, sportpályák, fitneszsarok és görkorcsolyapálya is épül majd, és természetesen nagyobb zöldfelületek is ki lesznek alakítva a hatalmas területen, így sportolásra és pihenésre egyaránt alkalmas lesz minden korosztály számára, mondta el a tegnapi terepszemlét követően Kereskényi Gábor polgármester. A terület alá lesz csatornázva, és vízvezeték-hálózatot is kiépítenek ezen, a gyep locsolórendszert kap, később szökőkutat is lehet majd ide beszerelni, de a villanyvezeték sem marad ki a leendő parkból, lesz éjszakai világításuk a sétányoknak, a sportpályáknak és a játszótereknek is. A közbiztonság és a közvagyon védelme érdekében térfigyelő kamerarendszer is ki lesz építve a területen.

Gyorsan kész

Két évnek kellett eltelnie az átépítésről szóló hatástanulmány elkészítése és a tulajdonképpeni munkakezdés között, ehhez képest a kivitelezés egészen gyors lesz. A szerződésben nyolc hónapos határidő szerepel, mutatott rá Kereskényi, úgyhogy ha kemény telünk is lesz, vagy valami más közbejön, 2021 második felére mindenképpen készen lesznek a munkával.

Még több uniós pénz

A Kubik rehabilitációja csak egy a sok fejlesztés közül, írja a beruházással kapcsolatosan kiadott bővített közleményében a városháza, ugyanis közel 35 millió euró értékben sikerült uniós pályázatokat nyernie a városvezetésnek az utóbbi években. Ezek lebonyolítása egyes esetekben már zajlik az új központ és a 7-es számú óvoda felújítására, valamint a Batizi úti autóbusz-pályaudvar építésére, újabbaké pedig rövidesen elkezdődik. További pályázatok készítése is folyamatban van a városházán, és a következő években minden felújításra szánt 100 euróból 70 eurót uniós pályázat révén fizetne a szatmárnémeti városvezetés.

 

Nyithatnak az edzőtermek Szatmárnémetiben
A vesztegzár csütörtöki feloldását követően bizonyos korlátozások továbbra is érvényben maradtak Szatmárnémetiben, többek között a fitnesz termek működésére vonatkozó tilalom is — ám az edzőtermek képviselőivel folytatott megbeszélések nyomán a prefektusi hivatal úgy döntött: lekerülhet a lakat az ajtókról s ezen termek naponta 6–22 óra között fogadhatják testmozgásra, izomerősítésre vágyókat.
Egy bögre boldogság — idén csak virtuálisan
Bár a járványhelyzet miatt idén nem kínálnak forró teával, csokival a szatmári Rotaract Club fiataljai, mégsem marad el az Egy bögre boldogság elnevezésű jótékonysági akciójuk.
Az oxigénellátásos kórházi ágy a lényeg
Az egészségügyi minisztérium nem sieti el a nagykárolyi kórház gárdavonalának jóváhagyását, addig viszont a szatmári kórházban csak egy intenzív terápiás orvos látja el több osztály ügyeletét.
Cookie