×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
2 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.48 RON
100HUF = 1.26 RON
Sport

EP: Megvesztegették a katariak a FIFA-t!

2022.11.26 - 17:23
Megosztás:
EP: Megvesztegették a katariak a FIFA-t!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) súlyos kárt okozott a labdarúgás nemzetközi megítélésének és hitelének, mert Katar úgy nyerte el a labdarúgó világbajnokság rendezési jogát, hogy többeket megvesztegettek a szövetségben.

Az Európa Parlament (EP) csütörtöki állásfoglalása szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) súlyos kárt okozott a labdarúgósport nemzetközi megítélésének, mert Katar úgy nyerte el a labdarúgó világbajnokság rendezési jogát, hogy – hiteles források szerint –, többeket megvesztegettek a szövetségben. A FIFA berkein belül elharapódzott, rendszerszintű és mélyen gyökerező a korrupció – állapította meg az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén elfogadott állásfoglalás.

hirek/2022/november/megvesztegettek-a-katariak-a-fifa-t-reuters.jpg
(Fotó: Reuters)

Életekbe is került

A dokumentumot megszavazó uniós parlamenti képviselők felháborítónak tartják, hogy a világbajnokság infrastrukturális kereteinek kialakítása során, több ezer elsősorban a katari építőiparban dolgozó vendégmunkás vesztette életét vagy sérült meg. A képviselők egyben arra is felszólították a FIFA-t hogy vállaljon részt az elhunyt munkások családjainak nyújtandó kárpótlásból.

Biztosítások

Az állásfoglalás üdvözölte, hogy a katari kormány a munkavállalói biztosítási alapon keresztül 320 millió amerikai dollárt térített vissza a bérekkel kapcsolatos visszaélések áldozatai számára – akiknek nagy része külföldi, mert a becslések szerint a több mint két millió külföldi munkavállaló Katar teljes munkaerejének 94 százalékát teszi ki. A képviselők azonban sajnálatosnak tartják, hogy munkavállalók milliói és családjaik továbbra is ki vannak zárva a visszatérítésből, és azt kérik, hogy az alapot terjesszék ki úgy, hogy az a világbajnoksághoz kapcsolódó munkálatok kezdete óta ott dolgozó összes munkavállalóra kiterjedjen.

hirek/2022/november/megvesztegettek-a-katariak-a-fifa-t-courtesy-dr-nasser-mohamed.jpg
(Fotó: Dr. Nasser Mohamed)

Elfogadóbb kellene legyen Katar

Az EP által elfogadott jelentés elítélte továbbá azt, hogy a katari jogszabályok értelmében az LMBTI közösséghez tartozó embereket vádemelés vagy tárgyalás nélkül hat hónapig ideiglenesen fogva lehet tartani. Az állásfoglalás emellett felszólítja Dohát, hogy erősítse meg a nemek közötti egyenlőséget, fokozza a nők jelenlétét a munkaerőpiacon.

hirek/2022/november/megvesztegettek-a-katariak-a-fifa-t-getty-images.jpg
(Fotó: Getty Images)

FIFA, UEFA reformok

Az uniós parlament felszólította a nagy nemzeti labdarúgó szövetséggel rendelkező uniós tagállamokat – elsősorban Németországot, Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot –, hogy gyakoroljanak nyomást az Európai Labdarúgó Szövetségre (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségre (FIFA), hogy alapvető reformokat hajtsanak végre. Az állásfoglalás szerint a reformok között szerepelnie kellene a világbajnokságok szervezési jogának odaítélésére vonatkozó demokratikus és átlátható eljárások bevezetésének, valamint az emberi jogi kritériumok szigorú végrehajtásának a fogadó országokban.

MTI
 

A románok előtt zárták az évet a magyar labdarúgók
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) közzétette legfrissebb, egyben idei utolsó világranglistáját: a magyar válogatott a 39. helyen zárta a 2021-es esztendőt, Románia pedig megőrizte a 44. helyet.
Meglepetésekkel teli FIFA-gála
Lewandowski teljesen megérdemelten lett év játékosa a FIFA díjkiosztó gáláján, viszont az év kapusa nem került be az év álomcsapatába, és az elmúlt idényben öt serleget begyűjtő Flick sem érdemelte ki a szövetségnél az év legjobb edzőjének járó elismerést.
Jelölteket hirdetett a FIFA
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a hivatalos honlapján nyilvánosságra hozta a Best FIFA Football Awards idei jelöltjeit.