×
2020. 12 05.
Szombat
Vilma
7 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.00 RON
100HUF = 1.36 RON
Külföld

EP: az európaiak az uniós források javát népegészségügyi célokra fordítanák

2020.11.20 - 18:01
Megosztás:
EP: az európaiak az uniós források javát népegészségügyi célokra fordítanák
Az európai lakosság többsége szerint az Európai Uniónak nagyobb források fölött kellene rendelkeznie ahhoz, hogy legyőzhesse a koronavírus-járványt, a megnövelt uniós forrásokat a legtöbben népegészségügyi célokra fordítanák - derült ki az Európai Parlament pénteken közzétett, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos harmadik felméréséből.

A közvélemény-kutatás szerint a járvány második hullámának idején az uniós polgárok kétharmada, 66 százaléka szélesebb hatáskört, 54 százaléka pedig megnövelt költségvetést biztosítana az Európai Uniónak ahhoz, hogy megfelelően tudja kezelni a koronavírus-járványt.

A válaszadók szerint a közegészségügyi célok mellett az uniós költségvetést elsősorban a gazdaság helyreállítására és a vállalkozások felé új lehetőségek teremtésére (42 százalék) kellene fordítani, ezt követi az éghajlatváltozás elleni fellépés és a környezetvédelem (37 százalék), majd a foglalkoztatás és a szociális ügyek (35 százalék) témája. A megnövelt uniós forrásokat a magyar válaszadók legnagyobb része (57 százaléka) szintén népegészségügyi célokra fordítaná.

A megkérdezettek 77 százaléka ért egyet azzal, hogy a központi költségvetésből csak olyan tagállamok részesüljenek, amelyekben megfelelően működik az igazságszolgáltatás és tiszteletben tartják a közös demokratikus értékeket. Magyarországon a közvélemény-kutatásban részt vevők 72 százaléka inkább (36 százalék) vagy teljesen (36 százalék) egyetért az elvvel.

Az idei első felmérés óta javult az Unióval kapcsolatos közvélekedés - állapították meg a kutatás készítői. Az EU-ról pozitívan nyilatkozók aránya az áprilisi 31 százalékról 41 százalékra emelkedett. Magyarországon ez a mutató a tavaszi 35,4 százalékról októberre 42 százalékra módosult. A válaszadók mintegy fele (49 százalék) nyilatkozott úgy, hogy elégedett kormányának a koronavírus-járványban hozott eddigi intézkedéseivel. Az elégedetlenek aránya hasonlóan alakult, mint korábban (48 százalék). A legutóbbi felmérés óta a kormányokkal való elégedettség szintje az európai átlagot tekintve csökkent.

Az európaiak 39 százaléka, köztük a magyar válaszadók 48 százaléka számolt be arról, hogy a koronavírus-járvány hatással van jövedelmének alakulására. Az európaiak további 27, a magyaroknak pedig 26 százaléka még nem érintett, de a későbbiekben számít a járvány negatív pénzügyi hatására. Európában a legsúlyosabban a fiatalokat és a kisgyermekes családokat érinti a válság. A 16-34 év közöttiek 64 százaléka tapasztalt pénzügyi nehézséget, a gyermeket nevelő válaszadók 27 százaléka pedig a tervezettnél előbb nyúlt megtakarításaihoz. Öt tagállamban - Cipruson, Görögországban, Spanyolországban, Romániában és Bulgáriában - a válaszadók több mint fele mondta azt, hogy a világjárvány már befolyásolta személyes bevételeit.

MTI

Visszacsúsztunk a harmadik helyre
Ritkán értékelik a helyzetvesztést jó dolognak, most azonban nagyon is annak minősül, mivel a fertőzöttségi szintet tekintve a régióban Szatmár megye a maga 3,38 ezrelékével visszacsúszott a harmadik helyre, Kolozs (5,74 ezrelék) és Bihar (3,76 ezrelék) mögé — de még mindig megelőzve Beszterce-Naszód megyét (2,55 ezrelék), Máramarost (2,2 ezrelék) és a Szilágyságot (2,16 ezrelék).
Megérkezett az első vakcinaszállítmány az Egyesült Királyságba
Megérkezett a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina első szállítmánya az Egyesült Királyságba, ahol a jövő héten megkezdődik az oltási kampány.
A szavazati joggal rendelkező állampolgárok éjjel 1 óráig közlekedhetnek a szavazás napján
A szavazati joggal rendelkező állampolgárok szabadon közlekedhetnek december 6-a hajnali 5 és december 7-e éjjel 1 óra között - közölte a pénteki kormányülés elején Raed Arafat államtitkár.
Cookie