×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
4 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Vidék

Emlékművet állítanának a deportáltaknak Kaplonyban

2022.11.22 - 14:56
Megosztás:
Emlékművet állítanának a deportáltaknak Kaplonyban
A megemlékezés és a találkozás helye lesz a deportáltaknak emléket állító park (Fotó: Kaplonyi Polgármesteri Hivatal)
A nagykárolyi sváb települések közül Kaplony volt az egyik, ahonnan a legtöbb lakost deportálták az akkori Szovjetunió munkatáboraiba a második világháborút követően. A jövőben emlékművet állítanának nekik a kegyelettel adózó utódok.

A nagykárolyi kistérségben Tasnád mellett Kaplonyból hurcolták el a legtöbb sváb nemzetiségű lakost, közel 350-et málenkij robotra, azaz ’kicsi munká’-ra. „A község területén jelen pillanatban egy, a második világháború áldozatainak emléket állító obeliszk van a nagytemplom mellett. Annál szoktunk megemlékezni az orosz deportáltakra is” – tudatta hírportálunkkal Megyeri Tamás Róbert polgármester.

hirek/2022/november/kaplony2.jpg

A településvezető elmondása szerint a helyi tanács elé terjesztik majd azt a határozattervezetet, amely alapján a jövőben külön emlékművet állítanának azoknak a kaplonyiaknak, akiket a dombászi térségbe hurcolt a kommunista rezsim. Annak idején a helyi kultúrotthon épülete körül gyűjtötték össze a deportálásra kiszemelteket, így a tervezett emlékmű is ennek a közelében kap majd helyet. A közeljövőben felújítják és kibővítik a kultúrházat, így amellett méltó helye lesz a megemlékezés parkocskájának. A már elkészült látványtervek arról tanúskodnak, hogy a jelenleg községházaként működő épület előtti téren alakítanának ki egy olyan helyet, ahol a felállított márványlapok körül a helyiek összegyűlhetnek majd találkozni, beszélgetni, emlékezni, illetve az ideális hely lenne az évente megtartott emlékező rendezvények számára is. Az emlékművön feltüntetik majd valamennyi ismert deportált nevét külön megjelölve a névsorban azokatt, akik életüket vesztették Dombászban.

hirek/2022/november/kaplony3.jpg

A most közzétett látványterveket Kind László mérnökékkel egyeztetve készíttette el a kaplonyi önkormányzat, és a helyi vezetés arra kéri a lakosságot, jelezze észrevételeit a tanácsosoknál.

Végh Balázs

Cookie