×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
5 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Egészség

Emésztőszervi panaszok is jelezhetik

2022.01.20 - 13:24
Megosztás:
Emésztőszervi panaszok is jelezhetik
Fotó: iStock
A napokban jelentősen megnőtt a gyermekek körében a COVID-19-betegek száma, az esetek súlyossága miatt egyelőre nem kell aggódni.

A Mentsétek meg a gyermekeket (Salvaţi Copiii) szervezet által szervezett nyilvános kerekasztal-beszélgetésen gyermekgyógyászok mutatták be a SARS-CoV-2-fertőzés jellegzetes tüneteit, amelyekkel a gyermekek az ötödik hullámban a kórházba kerülnek, és jó tanácsokat is adtak a szülőknek.

Dr. Anca Drăgănescu, a fővárosi Matei Balş Járványtani Intézet gyermekorvosa szerint a COVID-19 betegség jellegzetes szimptómái a kicsik körében jelenleg a magas láz, a torokfájás, a köhögés, a rekedtség és emésztési panaszok — hányás, hasmenés és étvágytalanság. A szakember megelőző intézkedéseket is javasolt a hazai szülőknek, külön felhívta a figyelmet a maszkviselés és a távolságtartás fontosságára, valamint javasolta az 5 éven felüli gyermekek immunizálását. „A legtöbb gyermeknél tünetmentes vagy enyhe lefolyású a COVID-19 betegség, kisebb hányaduk közepesen súlyos vagy súlyos állapotban kerül kórházba, de ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Különösen a legyengült immunrendszerű és a krónikus betegségekben szenvedő gyermekek esetében lenne fontos a védőoltás” — hangzott el. A gyermekorvos kiemelte, hogy a gyermekek oltása előnyös a betegségterhek, a kórházi ápolásra szorulók számának csökkentésében, nagyobb védelmet nyújt a családtagok számára, és természetesen a gyermekek esetében is csökkenti a COVID-19 súlyos formáinak előfordulását.

Dr. Mihai Craiu gyermekgyógyász főorvos arra figyelmeztetett, hogy a COVID-19 betegség a legkisebbeknél emésztési problémákkal is jelentkezhet. „Az egészen kicsi gyermekek esetében akut gyomor-bélhurutnak tűnő problémákkal indulhat a megbetegedés, a legtöbben lázzal, hányással kerülnek kórházba, náluk nem a légúti betegség kerül előtérbe” — magyarázta. Azt is hozzátette, hogy a fővárosi Alessandrescu-Rusescu Gyermekegészségügyi Intézet sürgősségi osztályán, ahol dolgozik, kedden éjszaka 100 gyorstesztet végeztek el a beérkezett kicsiknek, az egynegyedük pedig pozitív lett. „Tele van a sürgősségi koronavírus-fertőzött gyerekekkel. Egyelőre nem a betegség súlyossága a probléma, de azon gondolkodom, mit fogunk látni egy hónap múlva, amikor megjelennek a betegségen átesettek körében a többszervi gyulladásos esetek” — tette hozzá.

„Két dologból indulunk ki: a gyermek életkorából és a COVID betegség előtti állapotukból. Ha egészséges volt az iskolás előtte, akkor nem kell túlzottan aggodalmaskodni. Ha viszont fiatalabb gyerekekről beszélünk, ők általában kórházba kerülnek. Jelenleg megtelt az intézményünkben a gyerekeket és fertőzött szüleiket gondozó részleg, egy egész emeletnyi gyerek van, akiknek infúzióra, oxigénre, tartósabb orális rehidratációra van szükségük” — mondta a szakember. Dr. Craiu ugyanakkor azt tanácsolja a szülőknek, hogy először forduljanak háziorvosukhoz, aki ismeri a gyermek kórelőzményét, mert „a legenyhébb formákat, enyhén lázas és orrfolyásos megbetegedéseket minden bizonnyal otthon is lehet kezelni az óvodások és iskolások esetében, a csecsemők esetében viszont már nem”.

Bumbuluţ Krisztina

 

Díjazott szatmári művészpalánták
A Szatmári Művészeti Iskola a Szatmár Megyei Tanács támogatásával és a Szatmár Megyei Múzeum együttműködésével rendezték meg az Aurel Popp Emlékműhelyben a festészetet tanulók versenykiállítását a IV. Ion Popdan Művészeti Verseny kapcsán, amely a vizek világát járja körbe.
Újabb szereplőválogatás
Az Északi Színház Harag György Társulata gyerekszereplőket keres a Légy jó mindhalálig! című musical Nyilas Misi és Nyilas Misi osztálytársainak szerepeire — a második meghallgatás április 9-én lesz, tájékoztat a színház PR-osztálya.
Egészségügyi minisztérium: 1939 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1939 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 17 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 221-en újrafertőződött betegek - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.
Cookie