×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Belföld

Emelték a fizetéseket, elmaradt a sztrájk

2023.11.14 - 16:13
Megosztás:
Emelték a fizetéseket, elmaradt a sztrájk
A november eleje óta tartó elégedetlenkedés során Szatmárnémetiben is korlátozták az ügyfélfogadást. (Fotó: Princz Csaba)
Kedd délre terveztek sztrájkolni az Országos Egészségbiztosító Pénztár alkalmazottai, de a tiltakozás elmaradt, mert megemelték a fizetéseiket. A kórházi válság enyhítését is ígéri az elnök.

Elfogadta kedden a képviselőház az országos egészségbiztosító pénztár (CNAS) alkalmazottainak bérét emelő törvénytervezetet.
A képviselők közül 203-an támogatták a javaslatot, 55-en tartózkodtak.

Bérszinthez igazítva

A CNAS alkalmazottainak bérezését szabályozó jogszabályt több pontban módosították a törvényhozók. Az elfogadott változat szerint a CNAS személyzetének fizetését a kormányapparátus tagjainak maximális bérszintjéhez igazítják.
A képviselőház döntő fórumként szavazott a tervezetről.

Andrei Baciu, a CNAS elnöke bejelentette, a szakszervezeti vezetőkkel folytatott egyeztetések során ígéretet kapott, hogy az egészségbiztosító pénztárak kedden elkezdik a kórházak, egészségügyi szolgáltatások és gyógyszerköltségek kifizetését.

Zéró pluszteher

Gyakorlatilag megszűnik az egészségügyi rendszerben beállt válság, miután liberális párti kollégáimnak sikerült elfogadtatni a CNAS alkalmazottainak követeléseit figyelembe vevő törvénytervezetet - írta Baciu közösségimédia-oldalán. Hozzátette, a törvénytervezet elfogadása nem ró pluszterhet az állami költségvetésre, kizárólag a CNAS saját pénzalapjait érinti.

Keveset kerestek

Az országos egészségbiztosító pénzár elnöke szerint ezzel egy fennálló igazságtalanságot orvosoltak, ugyanis az egészségbiztosításban dolgozó szakemberek jóval kevesebbet kerestek, mint más intézmények hasonló beosztású alkalmazottai.

Hírszerkesztő