×
2020. 09 19.
Szombat
Vilhelmina
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.35 RON
Belföld

Elstartolt kedden az Energetikailag Hatékony Lakás program

2020.09.15 - 16:51
Megosztás:
Elstartolt kedden az Energetikailag Hatékony Lakás program
Elstartolt kedden az Energetikailag Hatékony Lakás ("Casa Eficientă Energetic") program, amelynek keretében mintegy kilencezer család kaphat egyenként 15 ezer eurós támogatást a lakások energetikai hatékonyságának növelésére - tájékoztat a környezetvédelmi minisztérium keddi közleménye.

A program keretösszege 430 millió lej.

A legfentebb háromszintes épületekre igényelhető támogatás célja az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

Valamennyi projekt esetében a beruházás értékének 60 százalékát fedezik a program révén, a támogatás összege azonban nem haladhatja meg a 15 ezer eurót.

"Jelen pillanatban sajnos a házak nagy része nincs megfelelően hőszigetelve, ezért a külső falak okozta energiaveszteség eléri a 30 százalékot, az ablakok vagy a tető okozta energiaveszteség pedig a 25 százalékot" - nyilatkozta korábban ezzel kapcsolatban Costel Alexe miniszter.

A támogatás odaítélésének előfeltétele egyrészt az energetikai audit elvégzése, másrészt olyan projekttel kell jelentkeznie az igénylőnek, amelynek kivitelezésével legalább egy osztállyal nő a lakás energetikai besorolása.

A programra online lehet jelentkezni, az igénylés elfogadásakor minden jelentkező kap egy egyedi azonosítószámot, és 15 nap áll a rendelkezésére, hogy benyújtsa a teljes dossziét. A beruházást 18 hónapon belül kell megvalósítani. Végezetül az AFM egy újabb energetikai auditot végez és kifizeti a beruházás 60 százalékát.

AGERPRES/(RO

Egy család, egy ház — de mennyiért?
Most már nagyobb kölcsönre is garanciát vállal az állam az új Első ház programban, amelynek a neve is módosult: Egy család, egy ház. 140 ezer euróra növelték a felvehető hitelt. Gazdasági elemzők kiszámolták, hogy mekkora nettó fizetésre lenne szüksége a vevőnek.
Elfogadta a kormány az Új Otthon programot
Elfogadta a kormány az Új Otthon programot, amely a fiatal családok számára segíti elő az ingatlanvásárlást- közölte csütörtökön Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.
Kísérleti oktatási program indulhat
Legutóbbi ülésén jóváhagyta a végrehajtó testület a kísérleti iskolák működését a következő tanévtől: ez azt jelenti, hogy a résztvevők szeptembertől egy újfajta oktatási program szerint tanulhatnak, amely a való életben is hasznosítható tudást kínál.
Cookie