×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
24 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Elsőként a másodikosok vizsgáznak

2024.05.13 - 11:01
Megosztás:
Elsőként a másodikosok vizsgáznak
Megkezdődött a másodikosok, negyedikesek és hatodikosok országos képességfelmérő vizsgája. Az oktatási szaktárca közleménye szerint a felmérések a május 13–29. közötti időszakban zajlanak, összesen több mint 500 ezer tanuló tudását mérik fel.

Hétfőn a másodikos gyerekek íráskészségeit anyanyelvből, illetve a román tannyelvű iskolába járó tanulók esetén román nyelvből mérik fel; kedden és szerdán olvasási készségeiket értékelik, majd csütörtökön kerül sor a matematikatudásuk felmérésére. A kisebbségi nyelveken tanuló másodikosok pénteken román nyelvből vizsgáznak.

A negyedikesek felkészültségét május 21-én mérik fel román nyelv és irodalomból, 22-én matematikából és 23-án anyanyelvből.

A hatodik osztályosok képességfelmérése a következő ütemterv alapján zajlik: május 28-án nyelv és kommunikációs készségek, 29-én matematika és természettudományok.

A második osztályosok esetében a vizsgaidő 30 perc, a negyedikesek és hatodikosok esetében 60 perc.

A tesztek kiértékelése az iskolákban zajlik, ezek eredményeit nem hozzák nyilvánosságra, és a minősítések/jegyek nem kerülnek be az osztálynaplóba.

Hírszerkesztő

„Edit” tudja, hogy mit csinálsz, miközben vezetsz
A középiskolások 38%-a használta telefonját vezetés közben fényképek vagy videók készítésére. Tíz középiskolásból legalább három hozott már olyan döntést, amellyel veszélybe sodorta magát az utakon.
Legjobb iskolák között van a Kölcsey Ferenc Főgimnázium
Nyolcadik legjobb iskola a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, további öt Szatmár megyei iskola pedig a legjobb 100 iskola közé tartozik – derül ki az Erdélystat felméréséből.
A gazdagok jobban spórolnak
A havi 10 ezer lejnél nagyobb jövedelmű romániaiak közel háromnegyede (72,55 százaléka) gondosan ügyel a havi kiadására, míg a 2500 lejnél alacsonyabb jövedelműeknek csak a 60 százaléka osztja be a pénzét – derül ki a FinZoom felmérésből.