×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Vidék

Első ízben volt fánkfesztivál Börvelyben

2022.08.08 - 14:00
Megosztás:
Első ízben volt fánkfesztivál Börvelyben
A község legfontosabb partnereit, együttműködőit díjazta az eseményen Kiss Zoltán börvelyi polgármester (balra) Fotó: A szerző felvétele
Kiemelt szerepet kapott a fánk a szombati, börvelyi fesztiválon, de sok más gasztronómiai, zenei és szórakoztatási kuriózum is várt azokra, akik hatodikán kilátogattak a Kraszna-parti községbe. A felejthetetlen zárásról a sztárfellépő Charlie gondoskodott.

Olyan forróság volt szombaton Börvelyben, a községbeli I. Fánkfesztivál és Családi Nap idején, hogy a fánkokat nem is tűzön, hanem csak úgy, a napon sütötték. Az augusztusi kánikula tetőzésével egy időben volt ez a gasztronómiai hagyományokat előtérbe helyező és a családi együttlétet szorgalmazó esemény, szerencsére délutánra szél támadt, enyhítve kicsit a hőséget, a színpadi koncertek kezdetére tűrhetővé csillapodott a levegő hőmérséklete. A helyi erőnek számító fúvószenekar koncertje, illetve a börvelyi legkisebbek és a Bekek Néptánccsoport fellépése után a Gyergyóból érkezett, A Csajod nevű négytagú együttes lépett fel, amely — a közönség legnagyobb megrökönyödésére — csupa fiúból állt. Jól zenéltek, van stílusuk, megalapozták a teljes további hangulatot.

Elismerések

A néhány perces színpadi szünetet kihasználva egy másik fontos momentuma következett az ünnepségnek, Kiss Zoltán polgármester nyilvánosan szerette volna díjazni azokat, akik az elmúlt hosszabb-rövidebb időszakban tettek valamit a községért, elősegítették a fejlődését, öregbítették hírnevét. Elsőként Kátai Dániel Tibor tanuló kapott elismerést a József Attila országos szavalóversenyen való jó szerepléséért. Oklevelet és emlékplakettet kapott Fekete Gabriella pályázatíró is, az Arhidor Kft. ügyvezetője, akivel tízéves közreműködést tudhat maga mögött Börvely. Kitüntette a polgármester Magyar Lóránd (RMDSZ) parlamenti képviselőt, aki mezőgazdasági ügyekben és kormánytámogatások terén állt mindig a községvezetés rendelkezésére. Az est nagy fellépője, Charlie és a Charlie Band is kitüntetést kapott, mert sok évtizedes karrierrel a háta mögött megtisztelte jelenlétével Börvelyt. Gyarmati Endre, a határ túloldalán lévő Fábiánháza polgármestere, börvelyi testvértelepülés-aspiráns elöljárója is elismerésben részesült; Kiss Zoltán börvelyi polgármester hosszú távú, aktív és eredményes testvértelepülési viszonyt remél az aláírásra váró szerződéstől.

Programok és koncertek

Miközben a színpadon a tiszteletköröket rótták, a sátrak között a mindenféle ízű, formájú és méretű fánkok készültek, volt egy gyors, de annál elszántabb fánkevő verseny, az események helyszínétől kicsit távolabb a börvelyi Aranysakál Íjászegyesület tartott bemutatót, nem messze tőlük fából készült fánkokkal lehetett célba dobni. Az édességek mellett olyan kuriózumok is készültek a rendezvényhelyszínen, mint a börvelyi húsgombócos kertészleves, tárkonyos, csipetkés fürjleves vagy épp szarvashúspörkölt főfogás.

A főleg az ifjúságnak zenélő A Csajod után operettslágerek is felcsendültek magyarországi művészek előadásában, hogy a felnőtt közönséget is kicsalják a helyszínre, az este nagy koncertjét pedig Horváth Károly és a Charlie Band szolgáltatta, akik pazar hangulatot teremtve, igazi profikként zenélve koronázták meg a községnapi ünnepséget.

Princz Csaba

hirek/2022/augusztus/8/borvej-charlie.jpg
Több ezren látogatták az idei nagykárolyi fesztivált
Július 29-én indult a nagykárolyi CareiFest elnevezésű fesztivál, amelynek keretében az évek óta megrendezésre kerülő AugustFestet is megrendezték a városban, augusztus 1. és 7. között.
Hétvégén kitárult az Avas Kapuja – kétnapos fesztivál Avasújvárosban
Az elmúlt hétvégén zenétől, gyerekektől, sporttól és hálaadástól volt hangos Avasújváros. Nemcsak a településbeliek, de a község, sőt, a környező falvak és városok lakói is együtt ünnepeltek.
Cserey Csaba a Dob-Ban fesztiválon
Idén is hatalmas Dob-Bantásra készül a csíkszeredai Agora Alapítvány, amely tizenötödik alkalommal szervezte meg az egyedülálló, nemzetközi Dob-Ban Ritmusfesztivált ennek a hétnek a végére, augusztus 5–7-re, a csíkszeredai Mikó-várba.
Cookie