×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
2 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Belföld

Elrajtolt a háztartási gépek roncsprogramja

2022.11.21 - 16:16
Megosztás:
Elrajtolt a háztartási gépek roncsprogramja
Azok, akik már létrehoztak egy fiókot a program korábbi kiadásaiban, továbbra is használhatják azt
Hétfőn délelőtt rajtolt a háztartási gépek roncsprogramjának idei újabb kiadása – a háztartási gépek Rabla Programjának második kiadására elkülönített költségvetés 50 millió lej, minden szakaszra külön osztva.

Megkezdődött az iratkozás a háztartási gépek roncsprogramjának második kiadására. A magánszemélyeknek hétfőtől kezdve 5 napjuk van – november 21, 10:00 és november 25, 23:59 között –  felhasználói fiókot létrehozni a Környezetvédelmi Alap (AFM) által létrehozott informatikai alkalmazásban – a jelentkezők a felhasználói fiókok létrehozását követően elkezdhetik kiválasztani az adott szakaszokhoz kapcsolódó értékjegyeket.

A három szakasz

A program első szakaszában (december 5–9. között vagy a keret kimerüléséig) mosógépekre, mosogatógépekre, hűtőszekrényekre és fagyasztókra lehet értékjegyeket lefoglalni, a második szakaszban (december 12–16. között vagy a keret kimerüléséig) laptopokra és táblagépekre, a harmadik szakaszban (december 19–23. vagy a keret kimerüléséig) pedig légkondicionáló berendezésekre, ruhaszárító gépekre és porszívókra lehet vouchereket igényelni – az első szakasz költségvetése 25 millió lej, a második szakaszra 10 millió lejt, a harmadikra pedig 15 millió lejt szánnak.

A mosógépek (beleértve a legalább új C energiaosztályú ruhaszárítókat is) és mosogatógépek, légkondicionáló berendezések, hűtők, fagyasztószekrények és -ládák vásárlását 400 lejjel, a porszívók beszerzését 200 lejjel támogatják a program keretében,továbbá laptopokra 500 lejes, táblagépekre pedig 300 lejes voucher igényelhető.

Kizárólag a tulajdonosok használhatják fel

A Környezetvédelmi Alap  (AFM) arról is tájékoztat, hogy az értékjegyek névre szólóak, és csak az használhatja fel azokat, akinek a nevére kiállították. Érvényességi idejük az AFM általi érvényesítéstől számított 7 nap, amely alatt érvényesített kereskedőnél kell felhasználni. Az érvényesített kereskedőnél történő használat után 7 napon belül el kell végezni a megfelelő felszerelés vásárlásának formalitásait is. 

Az a személy, aki a program első kiadásában lefoglalt értékjegyet nem használta fel, ebben az évben már nem igényelhet támogatást ugyanarra a típusú háztartási gépre, ugyanakkor azok, akik már részesültek valamely kategória értékjegyében, szintén nem igényelhetik idén a támogatást az adott típusú háztartási gépre.

A jóváhagyott kedvezményezettek névsorát az intézmény honlapján, a www.afm.ro címen teszik majd közzé, a programnak szentelt részben.

Hírszerkesztő

Cookie