×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Először a férfiakat kellene

2021.09.28 - 17:00
Megosztás:
Először a férfiakat kellene
A férfiakat kellene előnyben részesíteni az immunizálás során (Fotó: MTI)
Mától kérheti a lakosság Romániában a 3. dózissal való immunizálást a koronavírus ellen. A Medlife kutatása szerint a férfiakat kellene előnyben részesíteni az immunizálás során.

A Medlife legfrissebb tanulmánya szerint az 50 év feletti, cukorbetegségben, elhízásban, rákban vagy szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő férfiakat kellene előnyben részesíteni a koronavírus elleni oltás 3. dózisának beadásakor.
Az egészségügyi szolgáltató saját kutatásaira alapoz: az elmúlt hat hónapban azt mérte, hogy a különböző személyek szervezete milyen immunválaszt ad a COVID-19 elleni oltásokra. A kutatás megerősítette, hogy az oltás utáni immunválasz számos kritériumtól függően változik — ilyen az életkor, a nem, a kapcsolódó krónikus betegségek —, ez pedig indokolttá teszi az oltási ütemterv differenciált megközelítését.

A kutatók vizsgálata alapján 6 hónappal az immunizálást követően az oltottaknak mindössze a 2 százaléka fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, zömében 40 év felettiek, 8–15 nappal a második oltást követően, amikor még nem volt eléggé magas az antitestek száma. A nők szervezete átlagosan több antitestet termelt, mint a férfiaké. Azok esetében volt a legmagasabb az antitestek száma, akik korábban átestek a betegségen, majd be is oltatták magukat — mutatott rá a Medlife tanulmánya. Tekintettel arra, hogy a szervezet védőoltás utáni immunválasza eltérő, a harmadik dózis oltás beadásakor előnyben kell részesíteni a veszélyeztetett kategóriába tartozó személyeket. Az 50 év feletti embereknek, különösen a férfiaknak, akik cukorbetegségben, elhízásban, onkológiai, szív- és érrendszeri vagy tüdőbetegségben szenvednek, elsőbbséget kell élvezniük a harmadik vakcinaadag beadásában — áll a közleményben. B. K.

Kérdezz-felelek a harmadik dózisról
Elkezdődött a koronavírus elleni oltások harmadik dózisával való immunizálás. A kampány kapcsán dr. Gindrovel Dumitra, a Háziorvosok Országos Szövetsége oltási bizottságának elnöke, a Román Orvosi Kamara titkára több fontos és sokakat érdeklő kérdésre adott választ.
Az oltás a leghatásosabb eszköz a pandémia leküzdésére
A legnagyobb román egészségügyi magánszolgáltató tanulmányt készít az antitestek kialakulása kapcsán a koronavírus elleni oltást követően. Az előzetes vizsgálatok kimutatták, hogy a második vakcina után a 7–10. napban jelentősen megnövekszik a termelt antitestek mennyisége.
Cookie