×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Publicisztika

Elmaradt családi nyaralások

2020.07.24 - 15:00
Megosztás:
Elmaradt családi nyaralások
Levente minden lehetőséget a legapróbb részletekig kielemezett még január-február folyamán, hogy megteremtse a feltételeit egy minimum egyhetes nyaralásnak. Nem lehet azt mondani, hogy túl rosszul keres, a felesége is a minimálbérnél magasabb fizetést visz haza.

Éppen ezért kutatja, mi lehet az akadálya annak, hogy három éve nem tudtak elmenni nyaralni. A lányuk már tizenhetedik éves, nem az a harcos típus, akit nem érdekelnek a magyarázatok. Néha-néha elmondja, hogy jó lenne elmenni ide vagy oda, elmesél néhány történetet, amit a barátaitól hall arról, hogy ők hol nyaralnak, és milyen érdekes történetekkel térnek haza. Lehet érezni, hogy valami hasonlóra vágyik ő is, mesélni izgalmas vagy egyszerű történeteket, mint ahogy tette azt néhány éve egy iskolai kirándulás után. Néha még megfeledkezik magáról társaságban, ha szárnyra kap a sztorizás, azokat a régi történeteket veszi elő, amelyeket már sokan ismernek, de hamar észbe kap, és más irányba tereli a beszélgetést.

Levente egy ideig azzal vigasztalta magát, hogy milyen emlékezetesek voltak azok a nyarak, amiket falun töltött a nagyszüleinél. Mennyi hasznos dolgot megtanult, a barátaival bejárták az egész határt, néha-néha megfürödtek a Szamosban is, bár abból mindig baj lett, ha a nagyszülők megtudták, utána pedig kezdődött a ködösítés, hogy meg ne tudják a szülők. Levente felesége mindig mondja, hogy nem kell a gyereknek mindig a múltról beszélni, úgysem érti ő azt — ha érti, akkor sem érdekli —, hogy milyen volt a munkával egybekötött nyaralás. Más időket élünk, a jelen adottságaihoz kell alkalmazkodni.

— Én ezzel teljesen egyetértek — szögezi le Levente —, csak azzal nem tudok megbékélni, hogy a világ teljesen megváltozott, mégis vannak bizonyos elemek, amik folyton ismétlődnek. Ilyen például az, hogy egyesek évente többször is eljuthatnak a világ bármelyik részére, másoknak pedig egy egyszerű kiruccanásra sincs lehetőségük. Egyszer elmaradt, mert nem tudtuk egyeztetni a szabadságot, utána sehogy sem tudtuk kispórolni a szükséges pénzt, most pedig ismét magyarázkodni kell, hogy miért nem megyünk.

— Az egészet nem így kell felfogni — szól közbe a feleség. Erika (a lányuk) valóban vágyik elutazni, már egyeztetnek a barátaival, hogy elmenjenek valahova, ahova ők akarnak. Látod, milyen veszélyes most elutazni, éppen te nem leszel nyugodt, ha elmegy. Nem mondom, hogy nincs igazad, én sem vagyok nyugodt soha, de vannak dolgok, amiket meg kell érteni, el kell fogadni. Én is szeretném, ha elmennénk együtt, mert én is azon a véleményen vagyok, hogy egy gyerek csak családban tanulja meg, hogyan kell családban élni, alkalmazkodni a körülményekhez, kompromisszumokat kötni, lemondani arról, aminek rossz következménye lehet, és lemondani arról, ami szép lenne, de elérhetetlen…

— Minden jel arra mutat, hogy a járványnak még csak ezután fognak jelentkezni a következményei. Akkor fogunk majd igazán rákényszerülni a lemondásokra. Ne mondjunk le előre azokról a dolgokról, amelyek még elérhetők. Néhány hónapja még kivitelezhetőnek tekintettem az idei nyaralást, még most sem mondtam le róla, de azt szeretném, ha hárman mennénk. A nyaralás nem ott kezdődik, amikor elindulunk, és nem ott ér véget, amikor hazaérünk. Egy folyamat kellene hogy legyen, nem pedig egy része a mindennapi rohanásnak. Sokan azt jósolták, hogy a járvány egyik következménye az lesz, hogy lelassul a világ. Én ennek még nem látom a jeleit.

— Ahhoz, hogy meglásd, neked is meg kell állnod. És nekem is. És mindenkinek. Valami olyan szabadság, olyan nyaralás kellene, ami ha véget ér, nem kezdődik újra a rohanás, hanem lehetőség nyílik egy olyan folytatásra, ami stabilizálja a nyugalmat. Egy ilyen állapotban te sem azon tűnődnél, hogy lesz-e nyaralás, hanem azon, hogy a mindennapok mennyire emlékezetesek.

Levente és a felesége nagyon belebonyolódott az elméletekbe. Lányuk számára ez nem ad megnyugvást, tudomást sem szerez róla. Sok idő kell még elteljen addig, amíg nemcsak előre fog nézni, hanem vissza is. Azt mondják, azok néznek vissza, akik megtorpannak az előrehaladásban, s elkezdik kutatni, hogy mi okozta a megtorpanást.

Elek György

Cookie