×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Elmaradnak a kisállatkiállítások

2022.01.14 - 15:48
Megosztás:
Elmaradnak a kisállatkiállítások
Fotó: Nerd Girls Rabbitry
Szűk körben ugyan, de volt kisállatkiállítás Nagykárolyban, de megyei szintű expó idén sem lesz.

Három évvel ezelőtt, nagyjából ugyanebben az időszakban volt utoljára kisállatkiállítás és -vásár Szatmárnémetiben, azóta a vírushelyzet miatt az egyesület sajnos nem tudott ilyet szervezni. A vendéglátó- és a szórakoztatóipar mellett a kisállattenyésztők a nagy vesztesei a járványnak, mint ahogy a hobbiállatot tartók vagy kedvelők szintén kevesebbel maradtak a járványhelyzet kitörése óta. A tenyésztők számára az egymással való közvetlen kapcsolattartás, az állományok összevetése a leginkább problémás, illetve hogy nem sikerült új társakra lelni a kiállítások által, illetve új tagokat sem tudnak az egyesületbe bevonzani, ha nem tudják megmutatni, mivel foglalkoznak.

Nincs kiállítóterem

Nemcsak a vírus az oka annak, hogy elmaradtak az előző évek kiállításai, mondta el lapunknak Tarcsa Attila, a Szatmár megyei Kisállattenyésztők Egyesületének elnöke, hanem az is, hogy nincs egy arra való fedett helyisége a városnak, amiben egy ilyen kaliberű, ilyen tematikájú kiállítást meg lehetne tartani. Legutóbb a strand melletti telken és egy azon lévő teremben volt a kiállítás, de az azóta más rendeltetést kapott. Valós akadálya a kiállításszervezésnek a járványhelyzet is, egy megyei szintű vagy azon túlmutató expóhoz biztosan tudni kellene még a szervezés elkezdése és a meghirdetés előtt, hogy nem lesznek-e betiltva a tömegrendezvények akkorra, amikorra a dátumát kitűzik. Az egyesület próbálkozott alternatív megoldásokkal, például sátorbérléssel, azonban egy rendezvénysátor bérlése egy minimális futamidejű, 2–3 napos kiállítás idejére annyi pénzbe kerül, hogy az egyesület 3–4 évnyi tagságiját is felemésztené.

Online jelenlét

Az online lehetőségekhez menekültek a kisállattartók is, mint sok más ágazat szereplői, mutatott rá Tarcsa. Facebook-oldaluk és YouTube-oldaluk is van, mindkét felületen az egyesület román nevére (Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici Satu-Mare) rákeresve találhatók meg.

Princz Csaba

 

Kitartó házastársak jutalmazása
Folytatja a jó hagyományt a szatmárnémeti városvezetés: jutalmazza a hűséges házaspárokat.
Városi adó befizetése SelfPay gépeknél
Bekerült a megyeszékhely szinte kéttucatnyi pontján megtalálható befizető automatákat kezelő SelfPay vállalat rendszerébe a városi adóhivatal. Sok minden más mellett a helyi adók is kifizethetők a nonstop üzemelő automatáknál, érdemes kipróbálni.
Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Cookie