×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
25 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Szatmárnémeti

Elmaradnak a kisállatkiállítások

2022.01.14 - 15:48
Megosztás:
Elmaradnak a kisállatkiállítások
Fotó: Nerd Girls Rabbitry
Szűk körben ugyan, de volt kisállatkiállítás Nagykárolyban, de megyei szintű expó idén sem lesz.

Három évvel ezelőtt, nagyjából ugyanebben az időszakban volt utoljára kisállatkiállítás és -vásár Szatmárnémetiben, azóta a vírushelyzet miatt az egyesület sajnos nem tudott ilyet szervezni. A vendéglátó- és a szórakoztatóipar mellett a kisállattenyésztők a nagy vesztesei a járványnak, mint ahogy a hobbiállatot tartók vagy kedvelők szintén kevesebbel maradtak a járványhelyzet kitörése óta. A tenyésztők számára az egymással való közvetlen kapcsolattartás, az állományok összevetése a leginkább problémás, illetve hogy nem sikerült új társakra lelni a kiállítások által, illetve új tagokat sem tudnak az egyesületbe bevonzani, ha nem tudják megmutatni, mivel foglalkoznak.

Nincs kiállítóterem

Nemcsak a vírus az oka annak, hogy elmaradtak az előző évek kiállításai, mondta el lapunknak Tarcsa Attila, a Szatmár megyei Kisállattenyésztők Egyesületének elnöke, hanem az is, hogy nincs egy arra való fedett helyisége a városnak, amiben egy ilyen kaliberű, ilyen tematikájú kiállítást meg lehetne tartani. Legutóbb a strand melletti telken és egy azon lévő teremben volt a kiállítás, de az azóta más rendeltetést kapott. Valós akadálya a kiállításszervezésnek a járványhelyzet is, egy megyei szintű vagy azon túlmutató expóhoz biztosan tudni kellene még a szervezés elkezdése és a meghirdetés előtt, hogy nem lesznek-e betiltva a tömegrendezvények akkorra, amikorra a dátumát kitűzik. Az egyesület próbálkozott alternatív megoldásokkal, például sátorbérléssel, azonban egy rendezvénysátor bérlése egy minimális futamidejű, 2–3 napos kiállítás idejére annyi pénzbe kerül, hogy az egyesület 3–4 évnyi tagságiját is felemésztené.

Online jelenlét

Az online lehetőségekhez menekültek a kisállattartók is, mint sok más ágazat szereplői, mutatott rá Tarcsa. Facebook-oldaluk és YouTube-oldaluk is van, mindkét felületen az egyesület román nevére (Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici Satu-Mare) rákeresve találhatók meg.

Princz Csaba

 

Szünetelni fog az ivóvíz-szolgáltatás!
Három fővezeték találkozik abban a vízaknában, amit a harmadik szatmárnémeti híd építése miatt most költöztetnie kell az Apaservnek. Nyolc településen nem lesz víz szerda estétől, csütörtök délig.
Mélygarázs: bevétel, vagy közszolgálat?
Lesz némi bevétele is a szatmárnémeti közkasszának abból, hogy magáncég üzemelteti majd a tervezett föld alatti parkolót, de az ellenzéki tanácsosok még több bevételt szeretnének ebből.
Határon átnyúló, egyedülálló fejlesztések a szatmárnémeti reptéren
Régi vágya valósult meg a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtérnek.
Cookie