×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Ellenőrzik a pénztárgépeket

2021.10.13 - 17:00
Megosztás:
Ellenőrzik a pénztárgépeket
Keveslik az adószedők a rendszerbe illesztett pénztárgépek számát, bár november vége az utolsó kasszagépek szerverre csatlakoztatásának határideje. A nagy cégeknek már online kell lenniük.

A pénztárgépeknek alig több mint harminc százaléka van rákapcsolódva az országos adóügynökség (ANAF) szervereire; az adószedők szeretnék megsürgetni a dolgot, mert tartanak attól, hogy az alig több mint két hónapnyi idő nem lesz elég a szerverkapcsolat nélkül maradt rengeteg — összesen több mint hatszázezer — pénztárgép beüzemelésére. Szatmár megyében mintegy nyolcezer pénztárgép lehet, ezek esetében ugyanúgy érvényes, hogy mintegy negyedük felel meg az ANAF legújabb elvárásainak. A kivállalkozásoknak és az egyéni vállalkozóknak volt a legtöbb idejük az online pénztárgép beüzemelésére, ezek esetében volt kijelölve a november harmincadikai határidő. A legelsők a sorban a kiskereskedelemmel is foglalkozó nagyvállalkozók voltak, ezeknek június 30-ig kellett fellépniük az ANAF hálózatára, s a hatóság mérései szerint a nagyvállalkozói pénztárgépek szinte száz százaléka elérhető távolról is az adóügynökség számára.

Hatékonyabb TVA-behajtás

Az ANAF ebben az ügyben is adócsalókat, TVA-csalókat lát, mert az ügynökség illetékesei szerint a kis cégek nem akarják, hogy a rendszerbe kapcsolás révén az adóellenőröknek állandó rálátásuk legyen a pénztárgépükre, és ezért nem igyekeznek „belépni a klubba”. Eközben nagy eséllyel sokkal inkább arról van szó, hogy a jelen körülmények között nehézkesen működő kis cégeknek mindig van fontosabb, amire költhetnek, ezért nem járják el a rendszerre csatlakozás procedúráját, ami nem kevés pénzbe is kerül. Érthetetlen az is, hogy ha saját bevételeinek növekedését reméli egy újítástól az ANAF, akkor miért azokat terheli meg ennek költségeivel, akik ezt a bevételnövekedést elő fogják idézni. Magyarán: ha az ANAF-nak előnyös az új rendszer, miért nem az finanszírozza a rendszerépítést a vállalkozások esetében is?! A cégeknek nem csak új pénztárgépet kell vásárolniuk és azt az ANAF rendszerére rátanítaniuk, de a több kiadást is feltételező üzemeltetési költség is a cégek költségvetését terheli, ami havi és éves gyakoriságú kiadást is jelent. Miközben a magánvállalkozásoknak nőnek a kiadásaik az új rendszer bevezetésével, az ANAF azt reméli, hogy negyven százalékkal fog megnőni az állam TVA-bevétele azáltal, hogy valós időben enged rálátást a pénztárgéphasználatra az online rendszerű üzemeltetés.

Princz Csaba

 

Szigorodó kocsibehozatal
Kevesebb módosított autót akar az ország útjain látni a RAR, és több TVA-bevételt akar a „kupecektől” az ANAF, úgyhogy változtatni készülnek a behozatali meg a regisztrálási szabályokon.
Ellenőrzik az intenzíveket a tűzoltók
Az elmúlt hetekben, hónapokban történt tragikus kórházi tűzesetek miatt mostantól folyamatosan ellenőrzik a tűzoltók az országban működő kórházakat, hogy megelőzzék a betegek és az egészségügyi személyzet egészségét és életét veszélyeztető tűzeseteket.
Sorin Cîmpeanu: hétfőtől ellenőrzik az iskolákban az egészségvédelmi szabályok betartását
Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter bejelentette, hogy október 4-én, hétfőn elkezdik az iskolákban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos valamennyi egészségvédelmi szabály betartásának ellenőrzését.
Cookie