×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Ellenőrizni, de mivel?

2021.09.27 - 12:55
Megosztás:
Ellenőrizni, de mivel?
Fotó: redactia.ro
Valamivel több mint 8000 androidos eszköz hiányzik a rendőrség felszereléséből ahhoz, hogy valóban hatékonyan tudja ellenőrizni a több mozgásteret biztosító Covid-igazolványokat.

Kis túlzással (?), de úgy tűnik, a Covid-igazolvány lesz a második személyi igazolvány — legalábbis azon településeken, ahol a fertőzöttségi szint a 3 és 6 ezrelék közötti intervallumban mozog, hiszen számtalan szolgáltatás csak annak felmutatásával érhető el. No meg a razziázó rendőrök előtt is azzal tudjuk igazolni, hogy valóban jogosultak vagyunk a pizzázóban, előadáson vagy épp a bevásárlóközpont gyorsétkezdéjében, kávézójában ücsörögni.

A kérdés csak az, ők, mármint a hatóságiak hogyan tudják ellenőrizni az igazolványt, pontosabban annak QR-kódját. Az Europol Rendőrszakszervezet ugyanis pár nappal korábbi közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a közrendészeknek nincs elégséges mennyiségű technikai felszerelésük erre. Mint fogalmaz: „A rendőrök nem tudják ellenőrizni a Covid- vagy más néven zöldigazolványokat! A kijelentés megdöbbentő, de a nyers valóságot tükrözi — ugyanis a közrendészek sem androidos szolgálati telefonnal, sem szolgálati táblagéppel nincsenek ellátva, így nem tudják az erre a célra kifejlesztett applikációval leolvasni a zöldigazolványok QR-kódjait. Arra pedig egyetlen rendőrt sem lehet kötelezni, hogy a szolgálatinál jóval okosabb magántelefonját munkaügyben, ilyen célra (ellenőrzésre) használja.”

Hogy a rendőrszakszervezetnek mennyire volt igaza a felszereléshiánnyal kapcsolatban, azt nem tudni (bár valószínűleg nagyon erős túlzásba nem esett, hiszen közismert tény, hogy a bűnüldöző szervek felszereltsége bőven hagy kívánnivalót maga után, s a bűnözők akár technikai eszköztára, akár gépkocsiparkja fényévekkel megelőzi a hatóságét…), viszont közleménye „mozgásba lendítette” a rendszert. A Román Rendőrség gyorsan cáfolta az állítást, miszerint nincs elég kódolvasásra alkalmas eszköze — ugyanakkor gyorsleltárt is végzett, s mint közleményében hangsúlyozza: jelen pillanatban országszerte 3174 olyan androidos okostelefon/táblagép van az intézmény birtokában, amelyekkel ellenőrizni tudják a Covid-igazolványokat. Persze azzal ők is tisztában vannak, hogy ennyi kütyü távolról sem elég — főleg, mert a folyamatosan nővekvő esetszámok eredményeként egyre több település fertőzöttségi szintje lépi túl a 3 ezreléket —, ezért a hiányzó 8333 elektronikus eszköz beszerzésére direkt közbeszerzési eljárást írtak ki, és már tárgyalásokat is folytatnak a különböző mobilszolgáltató cégekkel.

Szabó Kinga Mária

 

Nem kell kötelezővé tenni az oltási igazolványt a templomokban; ebben mindenki egyetért
Az illetékesek egyöntetűen egyetértenek abban, hogy nem kell kötelezővé tenni az oltási igazolványt a templomokban - jelentette ki péntek este az egészségügyi miniszter.
Kelemen Hunor: a kormány nem szándékozik kötelezővé tenni a Covid-igazolványt a templomokban
A kormány nem szándékozik kötelezővé tenni a Covid-igazolványt a templomokban - jelentette ki Kelemen Hunor kormányfő-helyettes, az RMDSZ elnöke.
Rafila: a zöldigazolvány életeket ment, de a megfelelő időben kell bevezetni
A zöldigazolvány életeket menthet, de a megfelelő pillanatban kell bevezetni - vélekedett az egészségügyi miniszteri tisztségre jelölt Alexandru Rafila, aki szerdai meghallgatása után pozitív véleményezést kapott a parlamenti szakbizottságoktól.
Cookie