×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Elképesztő világzenei utazásra hívnak

2022.05.13 - 11:00
Megosztás:
Elképesztő világzenei utazásra hívnak
A holland L'ChaiM the Band hiphopelemekkel tarkított klezmert játszik (Fotó: womex.com)
Kezdődik a fesztiválszezon, a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ számos programmal készül a nyár szinte minden hétvégéjére, de előbb, pontosabban mától három napon keresztül egy különleges világzenei (és gasztro) utazásra hívják a szatmáriakat, de nem csak.

Gőzerővel dolgoznak és szerveznek a szatmárnémeti kulturális központ berkein belül, hiszen lassan elérkezik a fesztiválszezon: számos programmal készülnek a szatmári lakosoknak a nyár szinte minden hétvégéjére. 
Butka Gergő, a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ igazgatója lapunknak elmondta, hogy január óta a polgármesteri hivatallal karöltve már több mint 24 rendezvényt sikerült megszervezniük, amelyek eddig leginkább beltéri események voltak. „Már az év első része mozgalmas volt. Megünnepeltük a Magyar Kultúra Hetét, voltak tematikus vásárjaink is (a márciuska- és a húsvéti vásár), melyek nagyon népszerűek voltak. Itt sikerült népszerűsítenünk a szatmári termékeket és hirdetnünk a lokálpatriotizmust is párhuzamosan. A magyar költészet napján vendégül láttuk városunkban a Kossuth-díjas Lovasi Andrást is, de voltak családi és gyermekprogramjaink is, múlt hétvégére egy élményfestést szerveztünk, valamint egy flash mobbal ünnepeltük meg az Európa-napot. De elmondhatjuk, hogy a következőkben szinte minden hétvégére jutnak rendezvények és programok a szatmárnémeti lakosok számára, amelyek közül az első igazán nagy kültéri rendezvény a World Music Festival lesz” — részletezte.

A világ zenéi és ízei is jönnek

Szatmárnémetiben idén debütál a World Music Festival (Világzenei Fesztivál), amely profilja szerint leginkább teljesen más kultúrákból érkező zenei stílusokat igyekszik népszerűsíteni. Lényege, hogy a szatmári közösség olyan zenei világot ismerjen meg, amellyel a környékünkön eddig nem igazán találkozhatott. A három napot felölelő fesztiválon hat zenekar szórakoztatja majd a közönséget. „Maga az ötlet külföldi országokból és nagyvárosokból származik. Stockholmban és Amszterdamban is nagy népszerűsége van az effajta rendezvénynek. Érthetően, hiszen az ottaniak így megismerhetnek egy teljesen más földrészről érkező zenei stílust és irányzatot. Ugyanez történik majd meg itt, városunkban június 13–15. között” — magyarázza. 

A rendezvény első napján az odalátogatók leginkább a török zenei és gasztrovilággal ismerkedhetnek közelebbről. Az este első fellépőjeként egy budapesti török-magyar zenekar, a Nasip Kismet lép majd a színpadra nyolctól, aztán pedig egy többmilliós nézettséggel rendelkező isztambuli együttes, a Light In Babylon zárja az estét. A szombat teljes mértékben a klezmer műfajnak és a zsidó kultúrának adózik. Az első fellépő ezen a napon Közép-Európa vezető klezmerformációja, a világszerte ismert Prima Primissima-díjas Budapest Klezmer Band lesz, őket pedig a holland L'ChaiM the Band követi: egy modernebb hangvételű, hiphopelemekkel tarkított zenét játszó klezmeregyüttes. A World Music Festival harmadik napján a mediterrán hangulaté lesz a főszerep. Az estet a szatmáriak által már jól ismert Cannaro zenekar nyitja meg, a vasárnapi nap és az egész rendezvény főattrakciójaként pedig a spanyol Barcelona Gipsy BalKan Orchestra lép majd színpadra. Mindennap a zenei műfajhoz kapcsolódó gasztrokülönlegességekből válogathatnak majd a rendezvényre látogatók: pénteken a török ízvilágot kóstolhatják meg az érdeklődők, szombaton a zsidó konyha étkeit ízlelhetik meg, míg vasárnap leginkább az olasz és a spanyol konyha csábítja az érdeklődőket. 

Az esemény iránti érdeklődést már jól jelzi az, hogy az online jegyeladásokból kiderül, hogy nem csak a szatmáriak kíváncsiak a világzenére. Butka elmondása szerint több városból is érkeznek majd látogatók: „Büszkén mondhatom el, hogy jönnek majd Kolozsvárról és Nagyváradról, valamint más városokból is, mindez pedig kiugró pontnak számít Szatmárnémeti számára a rendezvényturizmus tekintetében. Ebből fakadóan reméljük, hogy ez a fesztivál (akárcsak a Partiumi Magyar Napok vagy az Utcazene Fesztivál) egy következő kiadása már egy olyan fajsúlyos pont lesz a város rendezvényportfóliójában, amelyre a jövőben mindenképp megéri majd többet és többet építeni. Hiszek abban, hogy ezek azok a rendezvények, amelyek városunkat még inkább felteszik az országos vagy a regionális térképre” —— zárta gondolatait Butka Gergő. 

És ez még csak a kezdet

Szatmárnémetiben idén nem csak a World Music Festival nyújt majd fesztiválélményt. Butkától megtudtuk, hogy már számos esemény került be hivatalosan is az idei rendezvénynaptárba: a pandémia után visszatér a városnapi rendezvénysorozat, a rákövetkező héten pedig a gyermeknap is. Június 17–19. között a népszerű Samfest Jazz and Wine kerül megrendezésre, míg július 1–3. között az Utcazene Fesztivál is visszatér. 
A World Music Festival, mint minden hasonló rendezvény, jegyek ellenében látogatható, melyeket az érdeklődők beszerezhetnek a bilet.ro weboldalon vagy a Red Hat Yard és Moose pubokban. Napijegyeket 20, míg bérleteket 50 lej fejében válhatnak az érdeklődők, a szervezők közlése szerint pedig a 12 év alattiak ingyenesen léphetnek be a fesztivál területére.

Szolomájer Bence

Cookie