×
2020. 06 06.
Szombat
Norbert, Cintia
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

Éljen az alternatív piac!

2020.05.22 - 13:56
Megosztás :
 • Éljen az alternatív piac!
  A koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapotban tapasztaltakra reagálva hívja fel a figyelmet a versenytanács (CC), hogy a törvényhozóknak, szabályalkotóknak fel kellene figyelniük az innovatív szolgáltatásokat nyújtó piaci szereplőkre, és az újításokat, az újításokra hajlamos szegmenseket a megszokottól eltérő módon kellene szabályozniuk.

  A CC megfigyelései szerint, ha megint lennének olyan szigorítások, mint amilyenek az elmúlt időszakban voltak, és vannak, jól jöhetnek az olyan, eddig az iparűzés perifériájára szorult szolgáltatások, mint az AirBNB vagy az Über, illetve az online platformokon aktiváló boltok, utazási irodák vagy pénzügyi szolgáltatások. Vannak olyan üzleti modellek, amelyek lehetővé teszik magánemberek üzleti célból nem használt javaik üzleti célból való felhasználását. Például az Über által bevonhatók a kereskedelmi körforgásba az eddig csak magáncélra használt autók, az AirBNB révén pedig bevételt és adót generáló kvártéllyá tehető a lakás egyik, a család számára nélkülözhető szobája vagy egy befektetési céllal vásárolt, üresen álló teljes ingatlan.

  A CC szerint a törvényhozóknak rugalmasan kell hozzáállniuk ehhez az ugyancsak rugalmas ágazathoz, külön erre szabott szabályozással kell kifehéríteniük a tevékenységét. Külföldi példák azt mutatják, a klasszikus szabályozás a gazdaság fekete vagy szürke zónájába kényszeríti az ilyeneket, így nincs egészségügyi és biztonsági megfeleltetés az esetükben, illetve nem adóznak.

  A versenytanács adatai szerint azok negyede, akik még nem foglalkoztak ilyesmivel, a vírushelyzet hatására hajlandó lenne belevágni például egy-két éjszakára átutazó vagy ügyet intéző ismeretlen szállodaszerű elszállásolása biztosításába, vagy az autójával személyszállítással foglalkozni üzletszerűen. Ügyfeleik is akadnának, akik pedig eddig még nem vettek igénybe ilyenfajta szolgáltatásokat, azoknak a 31 százaléka kipróbálná az újfajta szolgáltatásokat.

  Cookie