×
2021. 09 18.
Szombat
Diána
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.20 RON
100HUF = 1.41 RON
Szatmárnémeti

Elismerést hozott a láthatatlanná tevő maszk

2021.05.28 - 10:52
Megosztás:
Elismerést hozott a láthatatlanná tevő maszk
Az RMPSZ felhívására összesen 561 mesét küldtek be a kisdiákok, amelyek közül 146-ot A láthatatlanná tevő maszk című kötetben meg is jelentettek. Szatmár megyéből 23 kisdiák alkotása került be a könyvbe, melyet szerdán mutattak be Szatmárnémetiben.


Szerda délután különleges eseménynek adott otthont a megyeközponbeli Iparosotthon, hiszen bemutatták az A láthatatlanná tevő maszk című kötetet, melyben a diákok meséi olvashatók. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) A láthatatlanná tevő maszk elnevezésű meseíró pályázatára három országból 561 mese érkezett be. A pályázat célja olyan alkotások megszületésének ösztönzése volt, amelyek a koronavírus megjelenése utáni, mindaddig ismeretlen élethelyzeteket dolgozzák fel a mese sajátos eszközeivel. A félezer meséből válogatták ki hosszas folyamat során azt a 146-ot, amelyek szerepelnek A láthatatlanná tevő maszk című kötetben, mely a maga nemében különleges, az utókor számára is tanulságos kiadvány, mindennapjaink lenyomata egyetemes történetekbe fogalmazva különböző generációk nyelvén. A kötet az Ábel Kiadó gondozásában jelent meg, Zsigmond Emese, a Napsugár folyóirat korszakos főszerkesztője gondozta, és Bak Sára, a Napsugár illusztrátora rajzolta. A kötet bemutatása egy országos turné keretében valósul meg Köllő Zsófia, az RMPSZ programigazgatója révén. A könyvbemutatók során azon diákok, akiknek a meséi bekerültek a kötetbe, kapnak egy-egy tiszteletpéldányt belőle, és tevékenységüket oklevéllel jutalmazzák. Szatmárnémetiben a kisdiákokat pedagógusaik és szüleik kísérték el a díjátadóval egybekötött könyvbemutatóra, és a szemek csillogása azt sugallta, büszkék önmagukra, hiszen meséik megjelentek egy kötetben, és bárki elolvashatja azokat. A könyvet kézbe véve izgatottan lapozták fel azt, és keresték benne saját meséjüket.
A találkozó elején Szejke Ottilia, az RMPSZ Szatmár megyei fiókszervezetének programfelelőse köszöntötte a jelenlevőket, kihangsúlyozva, milyen kifejező ez A láthatatlanná tevő maszk pályázati kiírási cím, hiszen a mesében néha a köpeny tette láthatatlanná a királyfit, és amikor a meseíró gyerekek a klasszikus népmesékkel ismerkedtek, meg sem fordult a fejükben, hogy valaha egy maszk lesz a láthatatlanná tevő eszköz. Az, hogy mennyire tesz a maszk láthatatlanná, a mesékből kiderül, de az tény, hogy az elmúlt időszakban nemcsak az arcunkat takarta el a maszk, hanem sokszor a mosolyt is a szánkról, de szerencsére a szemünket nem. „Biztos vagyok benne, hogy nyitott szemmel jártok, és ha a maszk hamarosan lekerül, ne csak a szemetek legyen nyitva, hanem a szátok is, mondjátok el, amit gondoltok, írjátok le, amint tettétek a meseíró pályázat kapcsán is!” — fogalmazott Szejke, aki megígérte a kisdiákoknak, hogy minden mesét el fog olvasni. Köllő Zsófia is köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, hogy amikor kitalálták ezt a pályázatot, és meghirdették, nem gondolták, hogy ennyien jelentkeznek majd a kiírásra. A gyerekek leírták, hogyan élték meg ezt az időszakot, milyen megoldást találtak ki. A beszélgetés keretében néhány meseíró diák elmondta, miért is jelentkezett a pályázatra, és hogyan éli meg, hogy meséje bekerült a kötetbe. Ezt követően Kővári Virág Dóra felolvasta a Diák leszek, nem király című meséjét, mellyel a II–IV. osztályosok között különdíjban részesült. A kötet, melyben 23 szatmári kisdiák meséje is olvasható, egyelőre csak a könyvbemutatók keretében vásárolható meg, de minden bizonnyal rövidesen a könyvesboltok polcain is megjelenik majd.


A kötetben szereplő szatmári diákok

Balog Dalma (Szatmárnémeti), Bendei Hanna (Szilágypér), Borbás Dóra (Szatmárnémeti), Borbás Júlia (Szatmárnémeti), Bóta Jázmin (Szatmárnémeti), Csorvási Panka (Szatmárnémeti), Farkas Maya (Szatmárnémeti), Hart Dominik Márk (Szatmárnémeti), Katona Máté (Tasnád), Kis Juhász Édua (Szatmárnémeti), Kővári Virág Dóra (Szatmárnémeti), Melan Tamara Zsófia (Szatmárnémeti), Mészáros Dávid (Szatmárnémeti), Mészáros Dóra (Szatmárnémeti), Mihály Ármin (Szatmárnémeti), Nagy Regina (Szatmárnémeti), Podolyák Szilvia (Szatmárnémeti), Somogyi Noémi Mária (Kálmánd), Szabó Erik (Szatmárnémeti), Szabó Sára (Szilágypér), Szilágyi Szilvia Regina (Szatmárnémeti), Tóth Nicole (Szatmárnémeti), Vigh Lénárd (Szatmárnémeti)

Sógor Beáta

 

Mákvirág-díjra lehet pályázni
A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) pályázatot hirdetett a Mákvirág-díjra, a megye legjobb IX., X., XI. és XII. osztályos tanulója cím elnyerésére.
A maszkviselést elmulasztó képviselők és szenátorok megbüntetését kéri a miniszterelnök
Arra kérte pénteken a hatóságokat Florin Cîţu kormányfő, hogy bírságolják meg azokat a képviselőket és szenátorokat, akik nem viselnek maszkot a parlament ülésein.
Mi várható iskolakezdéskor?
A fertőzöttségi adatok arra utalnak, hogy a közösségbe járó gyermekek életkoruktól függetlenül ugyanolyan arányban kapják el a COVID-19-et, mint a felnőtt lakosság. Az ő esetükben a fertőzés lefolyása gyakran enyhébb, de sajnos vannak súlyos esetek is.
Cookie