×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
18 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Külföld

Elindult a Székely gyors és a Csíksomlyó Express Erdélybe

2024.05.17 - 08:44
Megosztás:
Elindult a Székely gyors és a Csíksomlyó Express Erdélybe
Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba, Erdélybe péntek hajnalban, tájékoztatta Petrus György, az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetője az MTI-t.

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indult a kora hajnali órákban, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom és Tatabánya érintésével érkezett a budapesti Keleti pályaudvarra. A fővárosban a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolták a Székely Gyorssal, és a két vonat együtt indult Erdélybe.

A mintegy fél kilométer hosszú különvonatot, amely csaknem 1500 zarándokot visz Csíksomlyóra, a Tamási Áron emlékére felmatricázott mozdony húzza.

A zarándokok szombaton részt vesznek a búcsúi misén a Mária-kegyhelyen. A szerelvények vasárnap továbbindulnak a történelmi Magyarország ezeréves határára, Gyimesbükkre, ahol a vonatos és helybeli zarándokok misén és egész napos ünnepségen vesznek részt, majd átadják a székely, csángó, erdélyi magyar gyermekek javára a vonaton gyűjtött adományokat.

A vonat díszvendége Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

szekely-gyors-csiksomlyo-expressz-zarandokvonat.jpg

Hírszerkesztő

Nagykárolyban is üdvözölhetjük a zarándokvonatokat
Nagykárolyba is befutnak a csíksomlyói zarándokvonatok. A búcsúra tartó szerelvények közül egyedül a Boldogasszony zarándokvonatot üdvözölhetik a nagykárolyiak csütörtökön 12.28 órakor — a visszatéréskor viszont már mindhárom szerelvény megáll a vasútállomáson.
Idén is elindul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz
Idén is elindul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói pünkösdi búcsúra. A zarándokvonat május 17-én indul és pünkösdhétfőn érkezik vissza – közölték a szervezők. A négynapos program legfontosabb eseményei a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához.