×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Elindult a pályázat a Szamos hajózhatóvá tételére

2012.05.09 - 09:01
Megosztás:
Elindult a pályázat a Szamos hajózhatóvá tételére

A Szamoson való környezetbarát hajózás feltételeinek megteremtése a célja annak a határon átnyúló pályázatnak, melynek keretében a tanulmányokat és műszaki dokumentációkat készítik el. A projekt nyitókonferenciáját május 8-án tartották a Szatmárnémetiben.

 

 

Kedden tartották a „ Környezetbarát szállítási alternatíva megvalósítási feltételeinek megteremtése a Szamos folyón ” című projekt nyitókonferenciáját a szatmárnémeti Környezeti Nevelési Központban. A pályázat elindítója és főpartnere a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, partnerei pedig a magyarországi KIÚT Egyesület és a Szatmár Megyei Építészeti Kamara. A februárban elindult pályázatban a két szomszédos határ menti megye, Szatmár, és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye vesz részt és december végéig valósítják meg. A nyitókonferencián jelen voltak az érintett intézmények, önkormányzatok, civil szervezetek képviselői. Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi ügynökség igazgatója, és egyben a projekt menedzsere mutatta be a pályázat céljait, tevékenységeit. A projekt célja a technikai feltételek megteremtése egy hajózható csatorna létrehozására a Szamos folyón, amely később használható lesz turisztikai célból és tanulmányozhatóvá teszi a projekt hatását a tájra, a biológiai sokféleségre, a terület általános fejlődésére. Egy év alatt elkészítik a tanulmányokat és műszaki dokumentációkat a folyó hajózhatóvá tétele érdekében. A jelen projektben és a későbbi megvalósításban is szeretnének együttműködni azokkal a megyékkel, ahol a Szamos keresztül folyik, hogy a hosszú távú elképzelés szerint a folyó mentén minél hosszabb szakaszon, akár Kolozsvártól kiindulva egészen Tokajig megteremtsék a hajózás feltételeit. Később akár áruszállítás is történhetne a folyón, ami a leginkább környezetbarát szállítási mód. Rákóczi András, a megvalósításban partner KIÚT Egyesület elnöke bemutatta a záhonyi székhelyű szervezet tevékenységét, beszélt a Tisza hajózhatóságával foglalkozó pályázatról, amelyhez szervesen kapcsolódhatna a jelen projekt is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugat-európai országokban sokkal kisebb folyókon is hajóznak.

Hagyománya van a hajózásnak

Trifu Sabau Lucian, a megyei építészeti kamara elnöke felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a Szamoson való hajózásnak 7 évszázados hagyománya van, a XX sz. elején gőzhajók közlekedtek a vízen, és a 70-es árvízig kotorták is a folyó medrét. Elmondta, szeretnék a Szamos tájképi jellegét megváltoztatni, közelebb hozni az itt lakó emberekhez, úgy, ahogyan az még a múlt században történt, a régi képeslapok idézik az emlékét. Ebbe a munkába be szeretné vonni a fiatal építészeket, akik terveket készítenének a Szamos-part rendezésére. Hosszú távon kikötők, szórakozó helyek épülhetnének a folyó parton. Ennek érdekében létrehoztak egy egyesületet is a „Szamosért, amely összeköt” néven. Átyim Pál, a Bioinvent Egyesület elnöke nosztalgikus szavakkal beszélt az őseiről, nagyszüleiről, akik sokat meséltek neki a régi időkről, amikor még sétahajók közlekedtek a folyón. Bogdan Neciu, a Kolozsvári Vízügyi Hivatal szakembere felajánlotta az intézmény segítségét a pályázat során, a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésében, illetve felajánlotta az általuk készített légi fotókat, méréseket a technikai tervek elkészítésében. Rámutatott arra is, hogy szükség van a regionális magyarországi és romániai vízügyi intézmények bevonására is, a projekt hosszú távú sikere érdekében. Márk-Nagy János, a szatmárnémeti EKE elnöke is elismerően beszélt a projektről, amely a fenntartható közlekedést segíti elő, felhívta a figyelmet arra is, hogy a megvalósítás folyamán biztosítani kell a Szamos gazdag élővilágának védelmét is. Domokos Sándor Kolcs község polgármestere is nagyon örül a projektnek. A polgármester elmondta, ez a pályázat fejlődést hozna a Szamosháti Kistérségi Társulás folyó menti települései számára a turizmus által, illetve új munkahelyek teremtésével. A polgármester felhívta a figyelmet arra is, az utóbbi években, mióta elindult a szelektív hulladékgyűjtés a térségben, látványosan csökkent a szemét mennyisége a Szamos árterében.

Pándi Annamária

Cookie