×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
4 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Külföld

Elindult a Békemenet

2021.10.23 - 16:17
Megosztás:
Elindult a Békemenet
Elindult a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet a Műegyetemtől szombat délután. A menet indulásakor a gyülekező budai helyszínén is annyian voltak, hogy nagyon sok embert fel kellett vezetni a Szabadság hídra. A menethez a pesti oldalon, a Kálvin téren és a Fővám téren is nagyon sokan csatlakoztak.

 A résztvevők egy kifeszített molinó mögött sorakoztak fel, amelyen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, DK-elnök arcképe, egy 2006-os lovasrohamot ábrázoló fotó és a „Soha többé!" szöveg szerepel. A menet indulása előtt a Szabadság híd budai hídfőjénél egy Csepel teherautó platójáról Csizmadia László, a CÖF-CÖKA vezetője az összegyűlt tömegnek azt mondta: „készek vagyunk együtt" az európai zsidó-keresztény civilizáció megvédésére.
„Soha többé bolsevizmust, soha többé kommunizmust, soha többé nácizmust!" — fogalmazott, hozzátéve: „nem kérünk a szélsőséges liberalizmusból, és nem kérünk a nyílt társadalom romlott ideológiájából sem". Csizmadia László azt mondta: a Békemenettel a történelem egy lapját fogják jegyezni, „együtt fogunk győzni 2022-ben". Arról is szólt: emlékeznek '56 hőseire, „a kádári megtorlás áldozataira" és emlékezni akarnak arra is, „a Gyurcsány-rezsim hogy gyalázta meg a forradalom évfordulóját 2006-ban, amikor vér folyt a pesti utcán". Kijelentette: itt az idő, hogy ők visszavonuljanak a politikai színpadáról. „Még bocsánatkérést sem várunk" — fogalmazott.
A CÖF-CÖKA vezetője Brüsszelnek üzenve azt mondta: a lengyeleknek és a magyaroknak nincs szükségük „baráti tűzre". A nemzetek Európáját képviselik, nincs szükségük birodalomra — tette hozzá. „Magyarok előre!" — mondta a menet megindulásakor Csizmadia László.
A Békemenet — a szervezők korábbi közlése szerint — a Műegyetemtől a "2006-os terror" útvonalán halad az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára. Ezen a helyszínen mondja el ünnepi beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.
A Békemenet elején a kifeszített molinó mögött sorakozott fel — mások mellett — Csizmadia László, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője, Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője, Széles Gábor nagyvállalkozó, Bayer Zsolt és Stefka István újságíró, valamint a szórakoztatóiparból ismert Fásy Ádám.
A menetben nemcsak magyarok, hanem a CÖF-CÖKA olasz és lengyel partnerszervezeteinek tagjai is feltűntek. Sokan nemzeti színű és székely zászlókat lobogtattak, népviseletbe öltözött erdélyi férfiak és nők is vonultak. Ők olyan táblákat tartottak a kezükben, amelyekre erdélyi települések nevei voltak írva, mint például Székelyabod, Hármasfalu, Makfalva. A tömegben a településneveket tartalmazó táblák mellett sokan „Stop Gyurcsány!" feliratú, és „Soha többé!" feliratú transzparenst tartottak magasba. A résztvevők többször elénekelték a Székely himnuszt.
A Békemenet útvonalán, a Kálvin téren és az Astoriánál is videófalon vetítették a 2006-os események részleteit. A 2006-os vízágyús rendőrségi tömegoszlatásra emlékeztetve az Astoriánál kiállítottak egy rendőrségi vízszállító teherautót is. Amikor a menet eleje már megérkezett az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára, az állami ünnepség helyszínére, a menet vége még a gyülekezőpontnál, a Műegyetemnél volt.

MTI

Autóbusz a Békemenetre
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt autóbuszt indít Szatmárnémetiből az október 23-án Budapesten sorra kerülő Békemenetre.
Elindult a srebrenicai békemenet
A koronavírus-járvány miatt módosított útvonalon mintegy száz túlélő indult útnak szerdán a Srebrenica felé tartó békemenetben, hogy szombaton megemlékezzen a kelet-boszniai városban 25 évvel ezelőtt történt mészárlásról - közölte a Klix.ba boszniai hírportál.
Cookie