×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke

2022.01.11 - 10:46
Megosztás:
Elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke
Súlyos betegség következtében, 65 éves korában kedden elhunyt az Európai Parlament (EP) elnöke, David Sassoli - adta hírül Roberto Cuillo, az EP-elnök szóvivője.

Cuillo Twitteren arról tájékoztatott, hogy Sassoli kedden 1 óra 15 perckor hunyt el az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régióban található Aviano település kórházában.


A temetés időpontját és helyét a következő órákban közölik - tette hozzá.


Az Európai Parlament elnöki kabinetje hétfőn közölte, hogy december 26-án súlyos egészségi állapotban kórházba szállították az Európai Parlament elnökét Olaszországban. Kezelésére az immunrendszerének elégtelen működése miatt kialakult súlyos szövődmények miatt volt szükség - tájékoztattak. Ekkor minden hivatalos programját törölték.


Sassoli nem először került kórházba egyészségi problémák miatt. Az EP elnökét szeptemberben egy strasbourgi kórházba vitték súlyos tüdőgyulladás miatt. Akkor a politikus több mint két hónapig nem tudta ellátni feladatait.

David Sassoli 1956. május 30-án született Firenzében. Több mint 10 éven át tagja volt az Európai Parlamentnek, miután az újságírásról a politikai pályára váltott. A szocialista politikus pályafutását újságíróként kezdte a római Il Tempo napilapnál, majd egyebek mellett a RAI olasz közszolgálati televízió esti híradójának műsorvezetője volt mielőtt 2009-ben az olasz Demokrata Párt (PD) tagjaként az Európai Parlament képviselőjévé választották. 2019. július 3-tól volt az Európai Parlament elnöke.

Az Európai Parlamentben az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőcsoportjának tagja volt, amely az Európai Néppárt (EPP) után a második legnagyobb képviselőcsoport az uniós parlamentben. Nős, két gyermeke született.

Információk szerint a Sassoli utódjának megválasztásáról szóló szavazás első fordulóját várhatóan az Európai Parlament jövő héten tervezett strasbourgi ülésének keddi munkanapján tartják.

David Sassoli halálával a demokrácia értékeinek elkötelezett vezetőt veszített el Európa

A demokrácia értékeinek elkötelezett vezetőt veszített el Európa - írta kedden a Twitter-oldalán Nicolae Ciucă kormányfő David Sasolli, az Európai Parlament elnöke halála után.

'A magam és a kormány nevében őszinte részvétemet fejezem ki az Európai Parlament elnöke, a politikus és újságíró David Sassoli családjának' - olvasható a kormányfő bejegyzésében.

David Sassoli súlyos betegség következtében, 65 éves korában kedden hajnalban hunyt el. A politikust egy olaszországi kórházban ápolták.

Románia barátja volt, aki az európai értékekért küzdött

Részvétét fejezte ki Klaus Iohannis az Európai Parlament elnöke, David Sassoli halála után. Az államfő az elhunyt politikust Románia barátjának nevezte.

'Mélységesen elszomorít az Európai Parlament elnöke, David Sassoli hirtelen halála. Románia barátja volt, az európai értékekért és elvekért küzdő vezető. Az Európára hagyott öröksége tovább él. Részvétem a családjának' - írta kedden a Twitter-oldalán Klaus Iohannis.

David Sassoli súlyos betegség következtében, 65 éves korában kedden hajnalban hunyt el. A politikust egy olaszországi kórházban ápolták.

 

Meghalt Kóbor János, az Omega énekese
Életének 79. évében meghalt Kóbor János Liszt Ferenc-díjas rockénekes, a Kossuth-díjas Omega együttes alapító tagja - tudatta a zenekar a Facebook-oldalán hétfőn.
Meghalt Oszter Sándor Kossuth-díjas színművész
Életének 73. évében szombaton meghalt Oszter Sándor, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész - közölte felesége, Failoni Donatella a Facebookon.  A bejegyzés szerint Oszter Sándor szívinfarktus következtében halt meg péntek este.
Elhunyt a szatmári judo „pionírja”, idősebb Schwarczkopf István
Életének 76. évében elhunyt a cselgáncs sportág szatmárnémeti „atyja”, idősebb Schwarczkopf István – adta hírül a családja.
Cookie