×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Belföld

Elfogadták a Művelt Romániához utat mutató törvényt

2023.05.23 - 08:35
Megosztás:
Elfogadták a Művelt Romániához utat mutató törvényt
A szenátoroké volt a döntő szó, jónak találták a tervezetet, törvényerőre emelték (Fotó: hepta)
Döntő házként elfogadta a szenátus az új román közoktatási törvényt, amelyet Ligia Deca oktatási miniszter úgy jellemzett, hogy ezzel lesz elérhető a cél, megvalósulnak általa a România Educată (Művelt Románia) projekt célkitűzései.

A mostani tanársztrájk által követelt pedagógusi béremelések is benne vannak a frissen elfogadott új közoktatási törvényben, például hogy öt fizetésnek megfelelő pályakezdési bónuszt kapjanak a frissen kinevezett pedagógusok, az ingázók útiköltsége legyen minisztériumi költségvetéséből fizetve, nyugdíjazáskor két alapfizetésnyi végkielégítés járjon a tanároknak, vagy hogy a nem tanító közoktatásügyi alkalmazottak kaphassanak több fizetett szabadnapot. Ligia Deca tanügyminiszter, a törvénytervezet előterjesztője a törvény elfogadását döntő házként tárgyaló szenátusi ülésen beszélt ezekről a módosításokról a plénum előtt.

Nagy pillanat

A szavazást követően Ligia Deca „történelmi pillanatnak” nevezte az új oktatási törvény elfogadását. Mint hangsúlyozta, az ebbe foglalt intézkedések hozzájárulnak majd az iskolaelhagyás visszaszorításához, a funkcionális analfabetizmus leküzdéséhez, a tanulóközpontú oktatáshoz, az iskolai szegregáció megelőzéséhez és a biztonsági feltételek megteremtéséhez az oktatási folyamat valamennyi résztvevője számára.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) több ízben is kérte, hogy küldjék vissza a tervezetet az oktatási bizottsághoz, igénylésüket azonban elutasították. A két ellenzéki alakulat a törvénytervezet ellen szavazott.
A jogszabályjavaslat 81 támogató és 28 ellenszavazatot kapott a felsőházban.

Hírszerkesztő