×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Elfogadta a szenátus a veszélyes medvék eltávolítását szabályozó sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó tervezetet

2021.09.07 - 09:02
Megosztás:
Elfogadta a szenátus a veszélyes medvék eltávolítását szabályozó sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó tervezetet
Első házként elfogadta hétfőn a szenátus a veszélyes medvék eltávolítását szabályozó sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet.

A 2021/81-es sürgősségi kormányrendelet törvényerőre emelését 107 szenátor támogatta, egy ellenezte, 12-en tartózkodtak.

A rendelet többek között előírja, hogy azonnal eltávolítható lesz minden olyan medve, amely a településeken veszélyezteti a lakosságot. Az eltávolítás módja háromféle lehet: a nagyvad elhajtása, altatása és áthelyezése, valamint az eutanázia vagy kilövés.

A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként. AGERPRES

"Hééé, medve!", üzente az ISU munkatársa a brassóiaknak a RO-ALERT rendszeren keresztül; belső vizsgálat indult az ügyben
Belső vizsgálatot rendelt el a Brassó Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) vezetősége, miután az intézmény diszpécserszolgálatának egyik munkatársa az 'Ursul baaa!" ('Hééé, medve!') szavakkal kezdődő üzenettel figyelmeztette a lakosságot a RO-ALERT rendszeren keresztül egy medve jelenlétére a megyeközpontban.
EU-s projekt keretében mérik fel és védik meg a romániai medveállományt
A medvék által leginkább veszélyeztetett romániai településen, a székelyföldi Tusnádfürdőn indította útjára a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium azt az európai uniós alapokból finanszírozott projektet, amely a romániai barnamedve-populáció felmérésére és az országos medvevédelmi akcióterv gyakorlatba ültetésére irányul - közölte csütörtökön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).
Idén már 356 esetben jelezték medve jelenlétét lakott területen Hargita megyében
Az év elejétől 356 lakossági bejelentés érkezett lakott területek közelében tartózkodó medvékről a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség diszpécserszolgálatához.
Cookie