×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Élelmiszerre cserélt pillepalack

2021.10.09 - 09:02
Megosztás:
Élelmiszerre cserélt pillepalack
Fotó: DAS
Szatmárnémetiben, a Károlyi úti bevásárlóközpontban működő hipermarket érdekes akcióval állt elő az elmúlt napokban: az üres pillepalackokat friss zöldségre lehetett becserélni.

Az akció igencsak népszerűnek bizonyul a szatmáriak körében, akik esetenként sorban állnak, hogy becseréljék a pillepalackokat élelmiszerre. A hipermarket akciója ugyanakkor nem csak az átlagembereket mozgatta meg, hanem több jótékonysági akciót is elindított. A Szatmár Megyei Csendőrség munkatársai két napig palackgyűjtést szerveztek, melynek keretében több mint 100 pillepalackot szedtek össze, majd ezeket zöldségekre váltották be a hipermarketben, derül ki csendőrség közleményéből. A közel 80 kilogramm friss, helyi termesztőktől származó zöldséget — káposzta, karfiol, padlizsán, paprika, paradicsom, tök — ezután a Szatmárnémetiben működő Mária Központ 14 pártfogoltjának adományozták, melyből egészséges ételek készülnek számukra. A csendőrök arra buzdítják a szatmáriakat, hogy ne legyenek érdektelenek, legyenek bátrak, és lépjenek velük együtt a jó cselekedetek útjára.

Környezetvédelem és jótékonyság

A Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság (DAS) alárendeltségébe tartozó két központ, az AlterEgo Multifunkcionális Központ és a Prichindel Szociális Központ védenceinek a Szatmárnémeti Lions Club, a Leo Omega Klub tagjai a Manila – Filipino Food együttműködésével összesen 60 palack ásványvizet adományoztak. A gyerekek és a DAS munkatársai is örültek a víznek, melynek hatásairól és fontosságáról is beszéltek. Miután a gyerekek elfogyasztották a palackozott vizet, a pillepalackokat nem dobták el, hanem szépen összegyűjtötték azokat, és a hipermarketben levő beváltóponthoz vitték, s beváltották friss élelmiszerre. A DAS közleményéből kiderül, hogy a lebomló PET-palackokért cserébe több tíz kilogramm zöldséget és gyümölcsöt — alma, karfiol, káposzta, paradicsom, uborka, paprika és hagyma — kaptak, melyek a két központhoz kerültek, s a gyerekek asztalára kerülnek majd étel formájában. A DAS munkatársai többszörösen is örvendenek ennek az akciónak, hiszen nemcsak adományt kaptak, hanem a maguk során a pillepalackok beváltása révén ők a helyi termelőket támogatták. Az előbbi két példából is kiderül, hogy sokszor elég a jó szándék ahhoz, hogy segíthessünk másoknak, ahhoz, hogy környezetünk védelméről gondoskodjunk, ugyanakkor az elénk tárt jó példák is azt hangsúlyozzák, hogy az összefogás mindig gyümölcsöző.

Sógor Beáta

 

Zöldséggel, gyümölccsel segíthetnek a nélkülözőknek
Adakozással gondoljunk a szegényekre — a szegények világnapja alkalmából várják a felajánlásokat.
Évente több mint 2 és fél millió tonna élelem kerül a szemétbe Romániában
Évente mintegy 2,55 millió tonna élelem kerül a szemétbe Romániában, ennek nagy része főtt étel, gyümölcs és zöldség - közölte egy hétfői szakkonferencián a mezőgazdasági minisztérium egyik államtitkára.
Száz lejt érő élelmiszerutalványt kapnak mindazok, akiket augusztus 31-e után oltottak be a teljes adaggal
- Aláírta pénteken Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter azt a rendeletet, amelynek értelmében 100 lej értékű élelmiszer-utalványt kapnak azok a személyek, akik megkapták SARS-CoV-2 elleni oltás mindkét adagját.
Cookie