×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Elcsendesedőben a Kossuth-kert

2021.10.11 - 16:00
Megosztás:
Elcsendesedőben a Kossuth-kert
Fotó: A szerző felvétele
Véget ért a nyár, véget ért a szatmárnémeti Kossuth-kertnek is a „szolgálata”, pihenő időszakára készül a város legnagyobb zöldövezete. Koronaigazítást végeznek a rossz irányba terjeszkedő fákon.

Az ősszel szokásos munkálatokat végzik a szatmárnémeti Kossuth-kertben; a megszokottól eltérő művelet, hogy koronaigazítást végeznek néhány öreg, terebélyes fáján a parknak. Egyfajta dendrológiai fogszabályozást kell elképzelni, amikor a megdőlt vagy rossz irányba fejlődni induló koronákat kötözéses-feszítéses módszerrel a jó irányba igazítják. Ilyen műveletet végeznek például — a városvezetés megbízásából — a játszótért övező öreg platánokon is. „Mindig mondtuk, hogy nem a fák kivágása a célunk akkor, amikor a közterületek biztonságára és esztétikájára törekszünk” — jegyezte meg a beavatkozás kapcsán Kereskényi Gábor. A szatmárnémeti polgármester rámutatott: a megrendelt és a szezon végére időzített munka is azt bizonyítja, hogy amikor csak lehet, a fák megtartására törekszenek a városházán, kivágni tényleg csak azokat a fákat vágják ki, amelyek esetében más megoldás már nincs, amelyekért felelősséget vállalni a szakemberek már nem tudnak.
A tóról közben eltűntek a vízibiciklik, fedél alá vitte ezeket az üzemeltető, és tavaszig már nem lesznek kint ezek a hobbijárművek, üzemel viszont még a gumikerekes kisvonat, a „masinisztának” október végéig szól a megbízatása. A hideg idő miatt azonban gyorsabban merül az e-vonat akkumulátora; ha napközben nincs kint a sétányokon, valószínűleg töltőre van téve a domb mögötti garázsában.

Szezon végi munkálatok

A füvet már korábban lenyírták, s idén valószínűleg már nem lesz vágás; most szedik a lehullott levelek első adagját, és avart gyűjteni még biztos fog kelleni, hiszen a levelek nagy része még a fákon van. A sötét időszakok hosszabbodása miatt többet a fákon tartózkodó varjak és a levelek ritkulásával arányosan sokkal több földre kerülő madárpiszok miatt gyakrabban szorulnak takarításra, mosásra a sétányok és a padok; amíg még vannak látogatói a Kossuth-kertnek, addig takarítják is, amennyire győzik. A tóban van víz, nem is fogják most ősszel leengedni, tavasszal fognak csak sort keríteni a meder kitakarítására. Ha minden jól megy, és a vízbe hulló száraz levelek — amikkel most tele van a vízfelszín —, megszívják magukat vízzel annyira, hogy lemerüljenek, mire hideg lesz, és a tó befagy, elég jó korcsolyázási lehetőséget fog tudni nyújtani a tél folyamán. A Kossuth-kert télen sem lesz bezárva, tehát ha olyan az idő, és valaki sétálgatni akar egyet a fák alatt, azt télen is nyugodtan megteheti, de ne felejtse el, hogy a Zöld Házban ott van a városi rendőrség kameraközpontja, és a parkot is kamerák pásztázzák több helyen; vigyázni kell a rendre, és a szabályokat ugyanúgy be kell tartani télen is, mint ahogy a nyári időszakban.

Princz Csaba

Cookie