×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Vidék

Él a Szent Anna-hagyomány Nagypeleskén

2022.07.26 - 09:15
Megosztás:
Él a Szent Anna-hagyomány Nagypeleskén
A zarándoktábla felszentelése után végigvonult a falun az ünneplő, gyászoló gyülekezet Fotó: A szerző felvétele
Szent Annához imádkoznak 149 éve minden Anna-nap tájékán a nagypeleskei görögkatolikusok — az ehhez a szenthez való könyörgés menekítette meg a falut annak idején a kolerajárványtól —, de az Istenszülő-ikon restaurálásának 10. évfordulójára is emlékeztek.

Örömének adott hangot ünnepi köszöntőjében Pallai Béla nagypeleskei görögkatolikus parókus azért, mert a hétköznap délelőtti időpont ellenére tele templom előtt celebrálhatott ő és paptestvérei. Az idei Anna-ünnepen Szmutku Róbert nagybányai esperes, a Szentháromság-plébánia plébánosa volt az ünnepi szónok, aki maga is megjegyezte: manapság már ritkaságszámba megy, hogy hétköznap olyan sokan elmenjenek templomba, mint amennyien elmentek tegnap Nagypeleskén. Szmutku a hit, remény és szeretet összefüggésére építette beszédét, mert „hit, remény és szeretet az a három isteni erény, amelyik nélkül életünk nem lehet teljes, alapjaiban rendülhet meg életünk, ha nem éljük meg a hitet, a reményt és a szeretetet”. Az esperes kifejtette: a hit gyakorlása segít, hogy újra meg újra átértelmezzük az életünket, és közelebb kerülhessünk Istenhez. A remény segít minket az ég felé reflektálni, és hinni abban, hogy Isten egy szép jövőt írt számunkra. És van szeretet a világban, de az sok esetben torz. Az igazi szeretet konkrét. Nem önző, hanem önzetlen, észreveszi a másik szükségét. Észre kell venni az Isten által a családtagokban vagy barátban, távoli ismerősben vagy akár a szomszédban elrejtett kincseket, és felszínre kell hozni ezeket hit, remény és szeretet által, összegzett Szmutku, aki beszéde végén Szent Anna közbenjárását kérte, hogy Istenre emelt tekintettel tudjunk élni egy szép életet, és jó erőben építeni Isten országát.
A tíz órai szentliturgia után a gyülekezet a templom elé vonult, ahol már állt a zarándokoszlop, amelyiket az ünnep alkalmából szenteltek meg a papok és koszorúztak meg világiak.
Fehér ünnepi palástjukat ezt követően feketére cserélték a papok, mert az ünnep gyászba fordult, kereszttel és a tíz éve hazatért peleskei Istenszülő-ikont felmutatva a falu temetőjébe vonult énekszóra a gyülekezet, imát és könyörgést bemutatni a 149 évvel ezelőtti kolerajárványban elhunytak lelki üdvéért. Az elhunytak és ott a temetőben nyugvók keresztneveit sorolva szándékosan vagy akaratlanul elkövetett vétkeikre kérték Isten bocsánatát papok és hívek közösen.

Ténybox

A nagypeleskei zarándokoszlop

A július 25-én, a nagypeleskei görökatolikus templom udvarán felszentelt, településnevekkel telerakott oszlop egy emlék a peleskei Istenszülő-ikon restaurálásának 10. évfordulójára, egy hatalmas emlékoszlop, amelyre azoknak a Mária-kegyhelyeknek a neveit tartalmazó településnév-táblák kerülnek fel, ahova az egyház valamelyik híve eljutott. Az elért kegyhely neve mellett az is ott van, hogy Nagypeleskétől az a bizonyos hely milyen távol esik. Tehát ha valaki Peleskéről — nem feltétlenül peleskei származásúként vagy lakosként, de peleskei indulással — eljut egy, a világon bárhol lévő Mária-kegyhelyre, ott imádkozik, és elhoz onnan egy kegytárgyat vagy emléktárgyat Peleskére, annak a neve felkerül a votivfalra, a tábla pedig jelzi majd, hogy hány kilométerre jutott el az a bizonyos zarándok, hogy az Istenszülő segítségéért folyamodjon, hogy magáért, szeretteiért, egyházközségéért imádkozzon.

Princz Csaba

Augusztus 23., a „nagybetűs” ünnep
A huszadik század cinikus mérföldkövének is nevezik „hazánk felszabadulásának napját”, augusztus 23-át, amelyet szigorúan megkomponált és még szigorúbban ellenőrzött felvonulás és össznépi demonstráció jellemzett — utána pedig sör, miccs, néha még fagyi is a strandon.
Gyűl a búza a magyarok kenyeréhez
A falugazdász-hálózat tagjai foglalkoznak a megyében az idei Magyarok Kenyeréhez adományozott búza összegyűjtésével. Mostanáig mintegy negyven tonna búza gyűlt össze a partiumi megyékben.
Szent Anna-napi ünnep Nagypeleskén
A régi öregek elbeszéléseit követve Szent Anna napján a hajdanán a falut tizedelő, 149 évvel ezelőtti kolerajárvány áldozataira emlékeznek a nagypeleskei görögkatolikusok.
Cookie