×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Vidék

Együtt egy erősebb, összetartóbb közösségért

2024.02.09 - 15:47
Megosztás:
Együtt egy erősebb, összetartóbb közösségért
Túrterebesen oktató-nevelő programokkal és színes közösségi rendezvényekkel törekedtek közelebb hozni egymáshoz a különböző etnikumú és korú helyi lakosokat az elmúlt két évben.

Példaértékű összefogás indult el 2022 februárjában Túrterebesen, amikor is a Szatmári Egyházmegyei Caritas, Túrterebes Község Polgármesteri Hivatalával és a Túrterebesi Általános Iskolával közösen megkezdte az Interetnikus kapcsolódási pontok című pályázat gyakorlatba ültetését. A január végén lezárult projekt keretében gyermekeknek, szülőknek, pedagógusoknak szóló programok, továbbá közösségi események és akciók kerültek megszervezésre. A pályázat főbb tevékenységeiről, valamint legfontosabb eredményeiről a gyakorlatba ültetését vállalt felek február 8-án, csütörtökön, a helyi önkormányzat gyűléstermében megtartott projektzáró rendezvényen tájékoztatták a nagyközönséget. 

hirek/2024/februar/t1.jpg

Az esemény kezdetén a projektpartnerek képviselői: Gyákon György polgármester, Sárosi Tibor iskolaigazgató, valamint dr. Román János Caritas-vezérigazgató köszöntötték az egybegyűlteket. A folytatásban Boros János projektmenedzser bemutatta a pályázatot, részletesen kitérve minden egyes tevékenységre és eredményre.
A projekt keretében a Caritas túrterebesi Szent Márton Közösségi Központja bővítette szolgáltatásainak palettáját, mégpedig olyan programokkal, amelyek a közösség kisebbségi és többségi tagjai számára egyaránt elérhetőkké váltak – tájékoztatott Boros János. A projektnek köszönhetően több oktatási program is zajlott párhuzamosan, mégpedig: Szakmai orientációs program, Kiválóságra nevelés program, Szociális integráció ökológiai nevelés révén program, Szociális integráció sport által program, valamint Szülőnevelő program. A Túrterebesi Általános Iskola 8, továbbá a Caritas Szent Márton Központjának 2 pedagógusa vett részt KIP (Komplex Instrukciós Program)-képzésen a pályázat keretében – számolt be a projektmenedzser. Annak érdekében, hogy a túrterebesi helyi közösség tagjai bekapcsolódjanak a hátrányos helyzetű személyek érdekérvényesítését megcélzó tevékenységekbe, két helyi akciócsoport alakult meg.

hirek/2024/februar/t2.jpg

Népszerűek voltak a közösségi események, amit a résztvevők száma is igazol: a 4 közösségi takarítási akción 184 helyi lakos, a 2 közösségi főzőversenyen 112 személy, a 2 focibajnokságon 100 diák és felnőtt volt jelen – részletezte Boros János. A projekt keretében fotókiállításra került sor tavaly novemberben, amelyen 30 tanuló 92 fotója volt megtekinthető. A gyermekek ügyességéről a projektzáró résztvevői is meggyőződhettek, hiszen a képeket a helyszínen is láthatták. 
Bár a pályázat lezárult, a megkezdett munka több területen folytatódik – hangsúlyozta a projektmenedzser. Így a Szent Márton Központ a projekt véget érte után is több ellátott számára biztosít szociális szolgáltatásokat (minimum 80 gyermeknek); folytatódik a Szülőnevelő program, ahogyan a központ udvarán található 3 fóliasátorban zajló kertészkedési foglalkozások is; a KIP-módszert a továbbiakban is alkalmazzák majd a Túrterebesi Általános Iskolában, valamint a Szent Márton Központban; a projekt keretében megalakult két, diákokból álló focicsapat folytatja az edzéseket. 
Az esemény végén a projektpartnerek képviselői biztosították arról az egybegyűlteket, hogy amennyiben újabb közös pályázati lehetőség adódik, szívesen dolgoznak majd újra együtt. 

hirek/2024/februar/t4.jpg

Az Interetnikus kapcsolódási pontok című projektet a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, Túrterebes Község Polgármesteri Hivatalával és a Túrterebesi Általános Iskolával partnerségben valósította meg. A projekt támogatója az Izland, Liechtenstein és Norvégia által a 2014-2021-es EGT és Norvég Alapokból finanszírozott Active Citizens Fund România program volt.

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!