×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Egészség

Egyre tovább élünk!

2013.05.20 - 13:06
Megosztás:
Egyre tovább élünk!

Az emberek világszerte hosszabb ideig élnek mint valaha, és a globális várható átlagélettartam "drámai" növekedése a jelek szerint nem lassul - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentéséből.

 

"A globális várható átlagélettartam 1990 és 2011 között 64 évről 70 évre emelkedett, ami drámai növekedést jelent" - húzta alá a WHO munkatársaként dolgozó Colin Mathers, a világszervezet szokásos évi egészség-statisztikai jelentésének ismertetésekor.

A születéskor várható globális átlagélettartam a nőknél 72 év, a férfiaknál 68 év volt 2011-ben. A globális növekedés nagy részt a gyermekhalandóság elmúlt évtizedben tapasztalt gyors ütemű visszaesésének és a Kínában, valamint Indiában végbement fejlődéseknek köszönhető, amelyeknek hála mindkét országban hét évvel növekedett a születéskor várható átlagélettartam 1990 óta.

Észak-Koreában, Dél-Afrikában, Lesothóban, Zimbabwében és Líbiában azonban visszaesés történt 1990 óta, amely évet határvonalként jelölték meg az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljainak (Millennium Development Goals) kidolgozásakor. A világ minden más táján azonban növekedett, vagy legalábbis stagnált a születéskor várható élettartam. Még azon országok is némi növekedést könyvelhettek el, amelyek népessége jelenleg is a legtovább él (Japán, Ausztrália, Svájc). Mindez azt sugallja, hogy az emberiség még nem érte el a születéskor várható életkor természetes határát.

Mathers szerint korábbi kutatások azt mutatták, hogy a várható élettartam évtizedenként 2-2,5 évvel növekedett a magas jövedelmű országokban a 20. század során. Annak kérdése, hogy a növekedés mértéke vajon lassul-e "jelentős vita tárgyát képezi a demográfiai szakemberek körében".

"Idővel feltehetőleg bekövetkezik valamilyen mértékű lassulás, hacsak a génterápia és a különböző új tudományos áttörések nem lépnek közbe" - mondta Mathers. - A globális felmelegedés, a konfliktusok és egyéb tényezők szintén befolyással bírhatnak. Hozzátette, néhányan úgy vélik, hogy az elhízás problémájának súlyosbodása idővel hatással lesz a várható élettartamra, ám mindez egyelőre nem érezhető.

Itthon

Korábbi felmérések szerint EU-s szinten Románia lakosságának a legalacsonyabb a születéskor várható élettartama. A legtöbbet a magas életszínvonalú, Bukarestben lakó nők, legkevesebbet pedig a Szatmár megyei férfiak élnek.

A romániai lakosok átlagosan 73 évet élnek. Bukarestben a várt élettartam az országos átlagnál két évvel magasabb: az itt lakók várható élettartama 75 év. Szatmár megyében a várható élettartam alig 70,3 évre tehető.

Országos felbontásban a nők várható élettartama 77 év, a bukaresti nők pedig átlag 78 évet élnek. A női lakosok körében a Szatmár megyei nők várható élettartama a legalacsonyabb: 75 év.

A férfiak a nőknél mintegy 4 évvel élnek kevesebbet, azaz a születéskor várható élettartamuk nem haladja meg a 70 évet. A leghosszabb életű férfiak a Vâlcea megyeiek (71,7 év), míg a Szatmár megyei férfiak várható élettartama 66 év.

Európai viszonylatban a születéskor várható élettartam 80 év, ez az átlag 7 évvel magasabb a romániaihoz képest. Legtöbbet az olaszok, a franciák, és a svédek évnek (81 év). A romániaiaknál Lengyelország és Magyarország lakossága is többet él.

 

Cookie