×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Egyre többen jönnek-mennek

2020.05.28 - 08:00
Megosztás:
Egyre többen jönnek-mennek
Azért, hogy minél könnyebben eljussanak a román-magyar határszakaszon rendelkezésükre álló 11 átkelő közül a számukra legoptimálisabbhoz, tranzitútvonalas térkép készült a vendégmunkásoknak.

Mostantól román határrendészek is segítik osztrák, illetve magyar kollégáik munkáját a Nikelsdorf–Hegyeshalom átkelőnél — feladatuk elsősorban a hazafelé tartó romániai vendégmunkások tájékoztatása. Annak érdekében, hogy a vendégmunkások minél könnyebben eljussanak a számukra legoptimálisabbhoz a román-magyar határszakaszon rendelkezésükre álló 11 átkelő közül, egy térképet-szórólapot is készítettek számukra az igénybe vehető útvonalakkal, amelyet minden Romániába tartónak átadnak. S hogy ez az elgondolás mennyire szükséges volt, azt mi sem igazolja jobban, mint hogy a tranzitforgalom s értelemszerűen az átkelőhelyek forgalma napról napra nő. Az elmúlt 24 órában a román-magyar országhatáron 24 100 utazó és 13 300 gépjármű lépett át: 12 300-an 6300 járműben beléptek, míg 11 800-an 7000 járműben kiléptek Románia területéről; az országba belépők közül 1249 utazó választotta a petei átkelőt (közülük 412-en házi elkülönítésbe kerültek, a többi 837 személyt, kamionsofőröket és átingázókat a kikérdezés és gyors vizsgálat nyomán tünetmentesnek minősítette az átkelőnél szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzet) és 31 utazó a csanálosit (valamennyien házi elkülönítésbe kerültek).

A szükségállapot életbelépése óta számtalanszor és számtalan fórumon közölték már, ám úgy tűnik, sok külföldről hazatérő számára még mindig nem világos, az országba való belépést követően kinek is kötelező 14 napos házi elkülönítésbe vonulnia — nos: mindenkinek, függetlenül attól, hogy milyen országból érkezik; kivételt képeznek az átingázók (azaz akik a határ 30 kilométeres körzetében román területen laknak és magyar területen dolgoznak, vagy fordítva), kamionsofőrök, a határt egészségügyi ellátás céljából átlépők.

Ugyancsak sokakat érdekel, hogy milyen feltételekkel léphetünk be Magyarország területére, illetve hogy kiknek kötelező 14 napos karanténba vonulniuk: beutazhat, aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, aki magyar állampolgár családtagja, aki az agrárágazat munkaerőigényének biztosítása céljából lép be, illetve azon tanulók, akik felsőfokú intézmény által kiállított iskolalátogatási formanyomtatvány birtokában vannak — és a fenti kategóriákba tartozók valamennyien 14 napos házi karanténra kötelezettek. Beutazhatnak még Magyarország területére a nemzetközi jog alapján kiváltságokkal és mentességekkel rendelkezők; akik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről utaznak tovább (fel kell mutatniuk a továbbutazást igazoló repülőjegyet), valamint a tranzitutasok, azaz a Nyugat-Európába tartó vendégmunkások — amennyiben kitöltik a szükséges járványügyi nyilatkozatot, érvényes úti okmánnyal rendelkeznek, és be tudják mutatni a célországra érvényes munkavállalási szerződésüket (vagy annak másolatát).

 

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Cookie