×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
21 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Vidék

Egyre nagyobb problémát jelentenek Tasnádon és környékén az elhagyott kutyák

2023.07.25 - 17:01
Megosztás:
Egyre nagyobb problémát jelentenek Tasnádon és környékén az elhagyott kutyák
Egyre nagyobb problémát jelentenek Tasnádon és környékén az elhagyott kutyák – közölte közösségi oldalán Tasnád Város Polgármesteri Hivatala, a városi rendőrségre hivatkozva.

A hatóságok szerint elhagyásnak számít, ha az állatot a gazdája közterületen hagyja, élelem, menedékhely és egészségügyi ellátás nélkül. Az elhagyott kutyák aztán elszaporodnak az utcákon, agresszívvé válhatnak.

"A kutya nem egy fölösleges csomag, vagy az utca közepére kidobott cigarettacsikk, hanem egy élő, érző lélek" – intik a lakosságot a tasnádi hatóságok. Kiemelik, a hatályos jogszabályok előírják, hogy a gondozásukban lévő állatoknak, nemtől, kortól, fajtától függetlenül megfelelő menedéket, élelmet és vizet, elegendő mozgáslehetőséget, törődést és odafigyelést, illetve egészségügyi ellátást kell biztosítsanak.

Sajnos, nem minden állampolgár számára nyilvánvaló ez, írja az önkormányzat és a helyi rendőrség. Legutóbb, július 24-én kaptak rajta egy magyarcsaholyi férfit, amint a víztisztító környékén elhagyta kutyáját. A helyi rendőrség képviselői a térfigyelő kamerák segítségével azonosították az elkövetőt és értesítették az esetről a szatmári állatrendőrséget, az ilyen helyzetekben szükséges jogi intézkedések megtételével. Az érintett személyt 3000 lejes pénzbírsággal sújtották, a kutyáját pedig visszaszolgáltatták, azzal a feltétellel, hogy állatorvoshoz kell vinnie az ebet, amelyet chipeltetnie is kell.

Hírszerkesztő

Megyei szintű sintértelep készül
Évtizedes probléma oldódhat meg fejlesztési társulás által: minden Szatmár megyei falu, község és város számára elérhető kutyatelepet fognak létrehozni Batarcson.
Szerveződik a fenyőfa-elszállítás
Január 15-től kezdve fogják elvinni a kidobott ex-karácsonyfákat Szatmárnémetiben és Tasnádon. Idén is a helyi szemétszállítók lesznek megbízva az összeszedéssel és idén sem fog kelleni fizetni érte. Nagykárolyban a Gencsi úti telepre várják a fákat.
A tasnádi lakosok is igényelhetik a fűtés-, és energiatámogatást
Október 18-tól már a tasnádi lakosok is igényelhetik a fűtés-, valamint az energetikai számlák kifizetéséhez történő kiegészítésre vonatkozó támogatást - tudatta közösségimédia-oldalán a Tasnádi Polgármesteri Hivatal.