×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Egészség

Egyre gyakoribb a kötőhártya-gyulladás

2013.07.11 - 10:10
Megosztás:
Egyre gyakoribb a kötőhártya-gyulladás

Gyakori szembetegség a kötőhártya-gyulladás, amelynek több kiváltó oka is lehet. Nem mindig bízhatunk ártalmatlan lefolyásában, de a betegség tisztasági rendszabályokkal is megelőzhető.

 

Az elmúlt időszakban megnövekedett kötőhártya-gyulladásos esetek következtében az egészségügyi minisztérium azt javasolja a lakosságnak, hogy figyeljenek oda a szemorvosok javaslataira, illetve a megelőzési szabályokra. A kötőhártya a szem elülső felszínét borító vékony nyálkahártyaréteg. Gyulladása az egyik legelterjedtebb szemészeti betegség, világszerte valamennyi korcsoportot érinti. A kötőhártya-gyulladást leggyakrabban baktériumok, vírusok vagy allergiás megbetegedések okozzák. Legtöbb formája nem súlyos lefolyású, azonban a betegnek komoly kellemetlenséget okozhatnak. Kezelés nélkül akár a szem épségét veszélyeztető szövődmények is felléphetnek. Az egészségügyi minisztérium szakemberei a kötőhártya-gyulladás megelőzésének első lépéseként azt tanácsolják, hogy a lakosság tartsa be az alapvető higiéniai szabályokat, ugyanis a szappannal történő, gyakori kézmosással elkerülhető a szem környéki baktérium-, illetve vírusfertőzés. A szakemberek ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a kozmetikai termékek túlzott használata, illetve a lejárt szavatosságú kozmetikumok szintén veszélyforrást jelenthetnek a szemre. A vízzel való érintkezéskor fokozottan figyelmesnek kell lenni, mivel a strandmedencék, tavak, folyók vize fertőző mikroorganizmusok, baktériumok, vírusok, élősködők és gombák melegágya lehet, melyek a szervezetbe kerülve számos fertőzést idézhetnek elő a bőrön, a szemek, fülek és emésztőcső környékén. A szakemberek kihangsúlyozzák, hogy a megfelelően tisztított strandokon is lehet fertőző a víz, ugyanis egyes baktériumfajták ellenállóak a víz fertőtlenítésére használt szerekkel szemben.

A kontaktlencséket is tisztítani kell

A kontaktlencsék nem megfelelő tisztítása is előidézheti a kötőhártya-gyulladást, ezért a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy azokat használat előtt és után is tisztítsák az előírásoknak megfelelően. Mindez azért szükséges, hogy ne maradjanak a lencsén baktériumok. Amennyiben a szem viszket, fáj, idegen test érzését kelti, nem szabad vakargatni, dörzsölgetni, mivel ezzel csak jobban terjedhet a fertőzés. Amennyiben a szem környékén megjelenik a fertőzés, mindenképpen szakember segítségét kell kérni, s nem szabad házi praktikákkal kísérletezni a kezelés során. A szakemberek végezetül azt tanácsolják, amennyiben egy családtag megfertőződött, ne használjanak közös törülközőt és ágyneműt, ezáltal elkerülhetik a további fertőzést a családtagok között.

 

 

 

Cookie