×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Egyik szülő dönt a gyermek oltásáról

2021.10.14 - 16:00
Megosztás:
Egyik szülő dönt a gyermek oltásáról
Fotó: UNICEF
Hamarosan lehetőség nyílik koronavírus elleni oltást adni az 5–11 év közötti gyerekeknek is, akiket egészen más felelősség immunizálni, mint a felnőtteket. A törvény szerint az egyik szülőnek kell beleegyeznie. Ressler Ştefan szatmárnémeti ügyvédet kérdeztük.

Mit mond a törvény, kitől kell engedélyt kapjon az orvos ahhoz, hogy beolthasson egy kiskorút? Szükség van-e mindkét szülő beleegyezésére, hogyan zajlik ez a dolog akkor, ha a szülők el vannak válva, illetve jogilag beleszólhat-e a gyerek abba, hogy be legyen-e oltva? — kérdeztük Ressler Ştefan szatmárnémeti ügyvédet.

hirek/2021/oktober/14/cropped-ressler.png

Szakértők hangja

Ressler szerint összefüggéseiben kell az oltás kérdését kezelni, figyelembe véve azoknak a véleményét, akik szerint az oltás szükséges, mert garantálja az oktatásban való személyes részvételt és a betegség enyhébb lefolyását, de azokét is, akik szerint ez nem egy százéves múlttal bíró orvosi készítmény, és akkor is csak egy-két év kutatói munka van van mögötte, ha egy csúcstechnológiás nanokészítményről beszélünk. Mindkét álláspont lehet helyes, de ezeket hadd ne a civilek, hanem szakértők és a statisztikai adatok mondják meg! Sajnos ez manapság fordítva van, mutatott rá Ressler, mert míg a szakértői hangok alig hallatszanak, addig az álhírekből tájékozódó, hétköznapi emberekből lett önjelölt virológusuk, járvány- és oltásszakértők — akik a középiskolai szintű biológiát sem értették meg annak idején —, valamint álorvosok hangja mindent elnyom.

A gyerek érdeke

Mindegy, hogy orvosi beavatkozásról, oktatásról utazásról, vagy szórakozásról van szó, ha kiskorúakról van szó, az ügy mindig érzékenyebb. Amikor a gyerekről beszélünk, úgy a román, mint a nemzetközi törvényekben van egy fő alapelv: a gyerek érdeke mindenek felett! Ez annyit tesz, hogy a szülőnek vagy a gyámnak saját véleményén és érdekein túllépve azt kell szem előtt tartania, hogy hosszú távon azt segíti, hogy a gyerek harmonikusan, a lehető legjobb körülmények között nőjön fel, azért, mert minden társadalomnak normális, testileg, szellemileg és lelkileg egyaránt ép felnőttekre van szüksége; erről a 272/2004-es törvény rendelkezik pontosan.

Hallgatólagos felhatalmazás

A törvényhozók egyértelműen fogalmaznak az ide vonatkozó 46/2003-as számú törvényben: bármilyen orvosi beavatkozás csak az annak alávetett személy tájékoztatása után és annak beleegyezésével történhet meg, és mivel kiskorútól felelőssége teljes tudatában ilyen beleegyezés nem várható el, a szülőnek vagy gyámnak kell ezt megadnia. És igen, szülőről van szó, egyes számban, mert a törvény nem említi mindkét szülőt, elég csak az egyiknek a beleegyezése, hívta fel a figyelmet Ressler, bár az ideális az lenne, ha mindkét szülő kifejezné ilyen esetekben a véleményét. Azért elégséges csak az egyik szülőnek a beleegyezése, mert a Polgári törvénykönyv szerint hallgatólagos felhatalmazás van érvényben a házastársak között, ami vice-versa értendő. Ez a felhatalmazás azonnal és automatikusan az érvényét veszti abban az esetben, ha a két szülő vagy gyám közül az egyik nemet mond. Ha nincs konszenzus, és perre mennek a szülők az egyet nem értés miatt, a gyámügyi bíróság elé kerül az ügy. Itt természetesen a gyerek érdeke lesz az elsődleges, a bíróság kevésbé fog azzal foglalkozni, mi a jó a szülőknek, azt fogja nézni, mi a gyerek érdeke hosszú távon, neki mi a jó. Ha tízévesnél idősebb gyerekről van szó, a bíróság az ő véleményét is ki fogja kérni az ügyben, a Polgári törvénykönyv szerint az ilyen idős kiskorúnak már vannak bizonyos jogai.

A legnagyobb problémák ilyen ügyekben azokban az esetekben jelentkeznek, amikor elvált szülőkről van szó, mutatott rá Ressler, de szerencsére ez nem gyakori. Amikor mégis ez a helyzet áll fenn, akkor a gyerek eszközzé alacsonyul, arra van használva az egyik vagy a másik fél részéről, hogy a másikat zsarolja vele. A praxis azonban azt mutatja, tette hozzá az ügyvéd, hogy az elvált szülőket érintő ügyek nagy többségében továbbra is van konszenzus a szülők között akkor, amikor a gyerekről van szó, legyen az iskolai ügy, utazás vagy orvosi beavatkozás.

Egy szülő vagy mindkettő?

Azt azonban az orvos, aki jelen témánk esetében az oltást elvégzi, nem tudhatja, mi a másik szülő álláspontja, ha csak az egyiknek a beleegyezését kéri. Törvényesen jár el, hiszen a törvény csak szülőről, és nem szülőkről beszél, de Ressler véleménye szerint ez komoly jogi problémákhoz vezethet. Mostanáig nem voltak olyan, oltással kapcsolatos aggályok, mint amilyeneket a koronavírus-járványban tapasztalhatunk, tehát széles körű gyakorlati rálátása sincs a jogász szakmának arra, hogy az egyik szülő megkérdezése és oltás esetében a hallgatólagos felhatalmazás ilyenformán való érvényesítése valóban probléma-e. Ha sok problémás eset lesz az egyoldalú beleegyezés és az oltás miatt, azaz sokan indítanak pert ilyen okból, a törvényhozók mindenképpen át fogják gondolni az eddigi szabályozást.

Princz Csaba

 

Rafila: 35-40 százalékos átoltottságnál nem a harmadik dózis a fontos, hanem az oltatlanok immunizálása
A koronavírus elleni oltás harmadik dózisának beadására azokban az országokban kell hangsúlyt fektetni, ahol 70-80 százalékos az átoltottság - jelentette ki csütörtökön az új egészségügyi miniszter.
Lemondunk az AstraZenecáról
2022-től már nem oltanak Romániában az AstraZeneca gyártó Vaxzevria nevű, koronavírus elleni vakcinájával. Az országos oltási bizottság azt javasolta az Egészségügyi Minisztériumnak, hogy ne vásároljon több vakcinát a gyártótól.
Olaszországban oltáshoz kötötték a városi tömegközlekedés használatát
Szigorúbb járványintézkedéseket vezetnek be a karácsonyi időszakban az oltás nélküliekkel szemben, akik negatív teszttel sem használhatják a tömegközlekedési eszközöket, nem léphetnek be szállodákba, bárokba és edzőtermekbe - jelentette be az újabb korlátozásokat Mario Draghi miniszterelnök szerda este. 
Cookie