×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Egyházépítés után a hálaadást is tervezik

2021.09.20 - 10:00
Megosztás:
Egyházépítés után a hálaadást is tervezik
Fotó: Magánarchívum
A Szamoskóródi Református Egyházközség három jelentős beruházásnak ért a végére. Elkészült a gyülekezeti terem, teljesen felújították és kibővítették a parókiát, valamint befejeződött a templom külső és belső felújítása — tájékoztatott Erdei Árva István.

Hálaadó istentiszteletre készült a Szamoskóródi Református Egyházközség, s bár a jövő vasárnapra tervezett hálaadó ünnepség a járványügyi intézkedések miatt most elmarad, de amikor erre lehetőség lesz, méltó körülmények között szentelik fel az elkészült egyházi létesítményeket.

A 160 lelkes szamoskóródi gyülekezet három, számukra nagyon fontos beruházást valósított meg — tájékoztatott Erdei Árva István lelkipásztor. Az egyik megvalósítás a gyülekezeti (közösségi) ház elkészítése. Egy régi épületet alakítottak át gyülekezeti házzá, később magyarországi, németországi és hollandiai támogatással kibővítették úgy, hogy bővült egy konyhával, a tetőteret pedig beépítették, ahol négy-hat személyt lehet elszállásolni. Ugyancsak az emeleti részen létrehoztak egy irattárat. A földszinti gyülekezeti ház harminc négyzetméterről ötven négyzetméterre bővült, és egy terasszal is kiegészült. A megnövekedett tér lehetőséget biztosít hatvan-hetven személy asztalhoz ültetésére. Minden gyülekezeti és közösségi program ebben a teremben zajlik. Itt vannak a vallásórák, a konfirmációra való felkészítések, a nőszövetségi bibliaórák, a presbiteri gyűlések, itt vendégelték meg a hazatérés napjára érkezetteket, és itt tartanak meg minden közösségi rendezvényt. Itt tartották meg a vakációs bibliaheteket, amiknek elég nagy a népszerűségük Szamoskóródon, a foglalkozásokon nemcsak református, hanem ortodox gyerekek, valamint falun nyaraló városi gyerekek is részt vesznek. A vendégszobákban több alkalommal szállásoltak már el vendégeket civilizált körülmények között. A konyha száz személy ellátásához szükséges eszközökkel van ellátva. A közösségi házban rendszeresen tartanak családi eseményeket. Volt már itt házassági évforduló, eljegyzés, születésnap, temetési tor stb. Holland támogatással létrejött egy játszótér, ami nagy népszerűségnek örvend rendezvények idején. A holland család, amellyel jó kapcsolatot ápol a szamoskóródi lelkészházaspár, rendszeresen küld használt ruhákat Szamoskóródra, s az ezek eladásából származó összeget fejlesztésekre fordítják.

A lelkipásztor elmondta, hogy a gyülekezetnek régi álma, hogy kibővítse a parókiát. Ehhez a munkához már 2019-ben hozzá akartak kezdeni, de akkor nem sikerült, mert elég hosszúra nyúlt az engedélyeztetés. Azt tapasztalták, hogy egy épületbővítés kétszer-háromszor annyi időt és energiát vesz igénybe, mint egy új ingatlan építése. Közel egy évbe került a szükséges jóváhagyások beszerzése, emiatt a munkálatokat 2020 májusában sikerült elkezdeni. A parókia körülbelül száz négyzetméterrel bővült. Most már külön bejárattal rendelkező lelkészi hivatal van, itt tartja a lelkipásztor a kapcsolatot a hívekkel, és itt készül az igehirdetésekre. A régi épület mellett még beépült egy nyolcvan négyzetméteres terület, a főbejáratnál pedig egy előszoba. Nem csak az új épületrész készült el, hanem a régi is teljes felújításon esett át. Újravakolták a falakat, kicserélték a villany- és a vízhálózatot, kicserélték a mennyezetet, parkettezés előtt egy szintre hozták a szobákat. A parókiabővítés gyülekezeti adományokból valósult meg, illetve a németországi Gustav Adolf Alapítvány ötezer euróval támogatta meg a munkálatot.

A harmadik megvalósítás a templomon végzett felújítási munkálatok befejezése — folytatta beszámolóját Erdei Árva István. Az elmúlt év elején a szamoskóródiak benyújtottak egy pályázatot a román kormány vallásügyi államtitkárságához a templom külső felújításának és átfestésének a finanszírozására. Ez a pályázat pozitív elbírálásban részesült, a román állam 190 ezer lejjel támogatta a templomfelújítást. A templom falának évről évre növekedett a nedvességtartalma, történtek már korábban kísérletek ennek megszüntetésére, de azok nem voltak eredményesek — tette hozzá a lelkipásztor.

Elek György

 

Búzaösszeöntés Szamoskóródon
Immár második éve ünnepelték meg Szamokóródon a búzaösszeöntést, amely a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű jótékonysági akció egyik szatmári mozzanata is volt.
Kulturális örökségünk nyomai
Kulturális örökségünk nyomai — magyar írók, költők hatása egyházi irodalmunkra címmel szervezett a Szatmárgörbedi Református Egyházközség az augusztusi hónap folyamán olyan kétrészes programot, melynek első felvonása augusztus elején, második felvonása pedig a mögöttünk álló hétvégén zajlott.
„Isten dicsőségére és a jövő számára”
A Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont a Falvak mécsesei díjjal tüntette ki Kovács József szatmárhegyi lelkipásztort. Ennek apropóján beszélgettünk munkásságáról, eredményekről, tervekről.
Cookie