×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Egyenárak a szatmárnémeti piacokon

2020.07.13 - 09:38
Megosztás:
Egyenárak a szatmárnémeti piacokon
Nüansznyi eltérések vannak az árakat illetően a szatmárnémeti piacok között, sőt, a leggyakrabban még ez a kis eltérés is az olcsóság irányába, a minőség rovására megy. Van viszont különbség a piacok forgalmát illetően. Exkluzív piaci ármonitorunk.

A piacon vásárlókat mindig is érdekelte, hogy melyik vásártér az olcsóbb a megyeszékhelyen, hétvégi körutunk során kiderült, hogy mindegyiken egyforma árakon dolgoznak a termelők és kereskedők. A piaci árak esetében nincs egy olyan ármonitorszerű mobiltelefon-alkalmazás, mint amilyet a versenytanács készített nemrég, amelyik a bevásárlóközpontok árai között segít eligazodni, így a piaci árakat illetően terepmunkára volt szükség, hogy kiderítsük, mi az igazság. Szombat reggel mind a négy üzemelő szatmárnémeti piacot felkerestük, és összeírtuk az aktuális zöldség-gyümölcs árakat. Az ócskpiac egyik sarkában is működik terménypiac, ezt vasárnap reggel kerestük fel, hogy teljes legyen a kép, és itt is ugyanazok az árak, mint a többi vásártéren. A munka két órát vett igénybe, és több mint 2,5 kilométert kellett megtenni, mire a végére értünk a rendhagyó, vásárlás nélküli piacolásnak, de sikerült tiszta vizet önteni a pohárba: egyik piac sem drágább a másiknál Szatmárnémetiben.

Már tíz óra előtt végeztünk a körúttal, amelynek során sikerült még egy érdekes dolgot észrevenni: van különbség a piacok forgalmát illetően. Úgy tűnt, hogy a kispiaci árusoknak van a legkevesebb idejük unatkozni, sőt, itt sorok is kialakultak a jobb termékeket árulók asztalai előtt. A nagypiacon és a Szamos-piacon már kevesebben jártak a szombat reggeli órákban, az itt árulók számára nagyobb üresjáratok voltak egy-egy újabb vevő megjelenése között, a 17-as lakótelepi mikrópiacon viszont már tényleg alig-alig jártak. Sőt, ez a piac kezdi elveszíteni terménypiac jellegét, lassan több az iparicikk-árus itt, mint a zöldséget vagy gyümölcsöt árusító eladó.

kispiac

 

nagypiac

 

szamos

 

mikro

 

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie