×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
2 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Mi újság?

Egyelőre nem terveznek újabb járványügyi korlátozásokat

2022.07.26 - 09:09
Megosztás:
Egyelőre nem terveznek újabb járványügyi korlátozásokat
Korlátozást nem vezetnek be, de nagyon ajánlják a maszkviselést zárt térben Fotó: Princz Csaba
Továbbra is hétről hétre csaknem duplájára emelkedik az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Romániában, de az egészségügyi hatóságoknak nem áll szándékukban járványügyi korlátozásokat bevezetni, amíg a kórházi kezelésre szorulók száma viszonylag alacsony.

 Erről Andrei Baciu egészségügyi államtitkár beszélt egy televíziós nyilatkozatában, amelyet hétfőn idézett a Digi24.ro hírportál. 
Baciu szerint az omikron mutáns ellen kifejlesztett, a jelenleginél hatékonyabb oltás hiányában — amelyet csak őszre várnak — a most terjedő BA.5-ös alvariánssal szemben az egyedüli védekezési módszer a védőmaszk önkéntes viselése lehet. Baciu azt mondta: ez a kórokozó az előzőeknél is ragályosabb, de többnyire nem jár súlyos tünetekkel, úgyhogy most már nem azt tartják szem előtt, milyen magas a megbetegedések száma, hanem azt, hogy milyen mértékben tudja ellátni az egészségügyi rendszer a kórházi kezelésre szorulókat.
A szaktárca hétfői jelentése szerint jelenleg 3392 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 80 százalékkal többet, mint egy héttel korábban. A súlyos esetek száma is majdnem megduplázódott egy hét alatt: míg múlt hétfőn 108, most már 204 covidos beteget részesítenek intenzív terápiában. Az államtitkár szerint augusztus folyamán várható ennek a hatodik járványhullámnak a tetőzése Romániában, de — mint mondta — nem terveznek semmilyen korlátozást, csak ajánlás szintjén javasolják a védőmaszk használatát a zsúfolt helyeken. A vasárnap véget ért héten 42 822 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, 80 százalékkal többet, mint az azt megelőző héten. Továbbra is magas — a 20 százalékot közelíti — az újrafertőződöttek aránya. Andrei Baciu szerint főleg azoknál tapasztalnak újrafertőződést, akik a közelmúltban — néhány hónapja — estek át a betegségen. Szerinte ez is az omikron sajátossága: többnyire nem okoz súlyos betegséget, de az immunválasz is gyengébb, és hamarabb elfelejti a szervezet.

Szatmárban is nőnek a számok

A pénteki 438 esethez viszonyítva hétfőn már 597 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartotak nyilván Szatmár megyében, az egészségügyi intézményekben pedig már 60 beteget ápoltak.
Bár a megye területi-közigazgatási egységei közül 11-ben egyetlenegy fertőzött sincs, több városban és községben igencsak megugrottak a számok: a legmagasabb fertőzöttségi szintje Tasnád városának van 4,49 ezrelékkel, Szopor község 3,17, Szamosdob 2,97, Szatmárnémeti 2,69 (316 aktív fertőzött), Ákos pedig 2,28 ezrelékes indexet jegyzett hétfőn. Sz. K. M.

Kanyarójárvány van Romániában
Kanyarójárványt hirdetett kedden az egészségügyi minisztérium. A szaktárca közleménye értelmében a kanyarós megbetegedések számának aggasztó növekedése miatt kihirdették a kanyarójárványt, hogy tegyék lehetővé a 9-11 hónapos csecsemők beoltását, illetve a pótoltások beadását azoknak, akik valamilyen okból nem kapták meg a vakcinát.
3 ezrelék fölött a megye fertőzöttsége
A legfrissebb tájékoztatás szerint Szatmár megyében az elmúlt 24 órában összesen 143 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel pedig megyénk fertőzöttségi szintje átlépte a 3,04 ezreléket.
GCS: 14.524 új koronavírusos fertőzést igazoltak az utóbbi 24 órában; 135 beteg halt meg
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) pénteki közlése szerint az utóbbi 24 órában 14.524 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel, és 135 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. Tíz haláleset korábban következett be.