×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
2 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.48 RON
100HUF = 1.26 RON
Mi újság?

Egyelőre nem terveznek újabb járványügyi korlátozásokat

2022.07.26 - 09:09
Megosztás:
Egyelőre nem terveznek újabb járványügyi korlátozásokat
Korlátozást nem vezetnek be, de nagyon ajánlják a maszkviselést zárt térben Fotó: Princz Csaba
Továbbra is hétről hétre csaknem duplájára emelkedik az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Romániában, de az egészségügyi hatóságoknak nem áll szándékukban járványügyi korlátozásokat bevezetni, amíg a kórházi kezelésre szorulók száma viszonylag alacsony.

 Erről Andrei Baciu egészségügyi államtitkár beszélt egy televíziós nyilatkozatában, amelyet hétfőn idézett a Digi24.ro hírportál. 
Baciu szerint az omikron mutáns ellen kifejlesztett, a jelenleginél hatékonyabb oltás hiányában — amelyet csak őszre várnak — a most terjedő BA.5-ös alvariánssal szemben az egyedüli védekezési módszer a védőmaszk önkéntes viselése lehet. Baciu azt mondta: ez a kórokozó az előzőeknél is ragályosabb, de többnyire nem jár súlyos tünetekkel, úgyhogy most már nem azt tartják szem előtt, milyen magas a megbetegedések száma, hanem azt, hogy milyen mértékben tudja ellátni az egészségügyi rendszer a kórházi kezelésre szorulókat.
A szaktárca hétfői jelentése szerint jelenleg 3392 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 80 százalékkal többet, mint egy héttel korábban. A súlyos esetek száma is majdnem megduplázódott egy hét alatt: míg múlt hétfőn 108, most már 204 covidos beteget részesítenek intenzív terápiában. Az államtitkár szerint augusztus folyamán várható ennek a hatodik járványhullámnak a tetőzése Romániában, de — mint mondta — nem terveznek semmilyen korlátozást, csak ajánlás szintjén javasolják a védőmaszk használatát a zsúfolt helyeken. A vasárnap véget ért héten 42 822 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, 80 százalékkal többet, mint az azt megelőző héten. Továbbra is magas — a 20 százalékot közelíti — az újrafertőződöttek aránya. Andrei Baciu szerint főleg azoknál tapasztalnak újrafertőződést, akik a közelmúltban — néhány hónapja — estek át a betegségen. Szerinte ez is az omikron sajátossága: többnyire nem okoz súlyos betegséget, de az immunválasz is gyengébb, és hamarabb elfelejti a szervezet.

Szatmárban is nőnek a számok

A pénteki 438 esethez viszonyítva hétfőn már 597 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartotak nyilván Szatmár megyében, az egészségügyi intézményekben pedig már 60 beteget ápoltak.
Bár a megye területi-közigazgatási egységei közül 11-ben egyetlenegy fertőzött sincs, több városban és községben igencsak megugrottak a számok: a legmagasabb fertőzöttségi szintje Tasnád városának van 4,49 ezrelékkel, Szopor község 3,17, Szamosdob 2,97, Szatmárnémeti 2,69 (316 aktív fertőzött), Ákos pedig 2,28 ezrelékes indexet jegyzett hétfőn. Sz. K. M.

3 ezrelék fölött a megye fertőzöttsége
A legfrissebb tájékoztatás szerint Szatmár megyében az elmúlt 24 órában összesen 143 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel pedig megyénk fertőzöttségi szintje átlépte a 3,04 ezreléket.
GCS: 14.524 új koronavírusos fertőzést igazoltak az utóbbi 24 órában; 135 beteg halt meg
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) pénteki közlése szerint az utóbbi 24 órában 14.524 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel, és 135 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. Tíz haláleset korábban következett be.
Egyre kevesebben kerülnek kórházba
A hatóság adatai szerint tegnap 30 770 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván a megyében. Folyamatosan csökken az intézményes egészségügyi ellátást igénylő fertőzöttek száma is.