×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Egy percre se tévesszük szem elől!

2021.07.30 - 10:15
Megosztás:
Egy percre se tévesszük szem elől!
Fotó: parkboard.org
Egy percre se tévesszük szem elől a vízben pancsoló gyermekeket, hiszen akármilyen kis vízben fennáll a baleset veszélye — figyelmeztet az ANPC.

Mindig legyen rajta a szemünk a vízben pancsoló gyermekeken, soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül! — intik a lakosságot az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) szakemberei hivatalos honlapjukon közzétett felhívásukban. Csak néhány másodperc, és már meg is történhet a baj: a folyó- és tópartok, a strandok medencéi, de akár az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő házi medencék is veszélyforrást jelenthetnek a kicsikre.
Minden alkalommal, amikor fürdeni indulunk a gyerekekkel, meg kell beszélni velük ennek veszélyeit, tudatosítani, hogy mi minden jelenthet bajt. A gyermekek a természetükből adódóan rendkívül kíváncsiak, ezért a szülőnek mindig figyelnie kell a gyerekre, ha strandon, tóparton vagy akár a medencés udvaron pihenünk.
Egyre elterjedtebb ugyanis, hogy a családi házak kertjeiben épített vagy felfújható medencék vannak, melyek a legtöbbször nincsenek elkerítve. A felügyelet nélkül hagyott gyermekek akár vízbe is fulladhatnak, ezért otthon is mindig figyeljünk rájuk!
A strandokon, élményfürdőkben, illetve a szabadvizeken sokan használnak felfújható karúszókat, úszógumit, mellényt: ezeket mindig ellenőrizzük le használat előtt! — írják a fogyasztóvédők.
Oda kell figyelni arra, hogy a felfújható eszközökön ne legyen hasadás, repedés, a varratok se legyenek sérültek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy akkor sem szabad a gyermekeket felügyelet nélkül hagyni, ha az úszáshoz alkalmas kiegészítőket viselnek — például karúszók vagy mellény —, tengerparton pedig különösen ébernek kell lenni, hiszen az áramlat és a szél beljebb sodorhatja az úszókat. Vízibiciklin, csónakban, horgászás közben is mindig adjuk rá a gyerekre a mentőmellényt!

Bumbuluţ Krisztina

 

Sok édességet fogyasztanak a gyerekek
A tizennégy év alatti gyerekek 65 százaléka naponta fogyaszt édességet, derül ki egy friss felmérésből, melyben a szülők fele azt is beismeri, ad felvágottat és csipszeket csemetéinek. A szülők iskolai végzettsége befolyásolja a gyermekek étkeztetését.
Több mint 3300 óvodás és iskolás igazoltan fertőzött a koronavírussal
A tanév kezdetétől az óvodások és iskolások körében 3362, a tanügyi alkalmazottak körében pedig 1192 COVID-19-beteget jegyeztek - közölte szerda este az oktatási minisztérium.
Mi várható iskolakezdéskor?
A fertőzöttségi adatok arra utalnak, hogy a közösségbe járó gyermekek életkoruktól függetlenül ugyanolyan arányban kapják el a COVID-19-et, mint a felnőtt lakosság. Az ő esetükben a fertőzés lefolyása gyakran enyhébb, de sajnos vannak súlyos esetek is.
Cookie