×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Egy nap alatt 800 oltott

2021.10.06 - 19:39
Megosztás:
Egy nap alatt 800 oltott
Fotó: Princz Csaba
Egyre több szatmári kéri az immunizálását az oltóközpontokban, a közegészségügy ezért újabb oltóközpont megnyitásának lehetőségét elemzi.

Egy nap alatt 106-tal nőtt a hivatalosan is koronavírus-fertőzéssel nyilvántartásba vett szatmáriak száma, ezzel a járvány kezdete óta már összesen 16 628 megbetegedést jegyeztek megyénkben. Az elmúlt 24 órában az elhunytak száma is tovább növekedett Szatmár megyében: három haláleset történt a megye egészségügyi intézményeiben. A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal által kiküldött tájékoztató szerint a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban két férfi beteg halálozott el, egy 75 és egy 78 éves páciens, a szatmárnémeti tüdőkórházban pedig egy 74 éves hölgy páciens szervezete veszítette el a harcot a SARS-CoV-2 vírussal való megfertőződés és az emiatt kialakult COVID-19 betegség szövődményeivel szemben. A hatóságok információi szerint mindhárom elhunyt személy egyéb betegségekben is szenvedett.

Mostanáig összesen 165 251 koronavírustesztet végeztek hivatalosan Szatmár megyében, ezek közül 580-at a legutóbbi jelentés óta eltelt 24 órában — 305 PCR-tesztet és 275 gyors antigéntesztet. Házi vagy intézményes karanténban 955-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig mintegy kétszázzal kevesebben, 762-en (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik). A megyebeli határátkelőknél az elmúlt 24 órában 1712 utazó lépett a megye és az ország területére, és közülük 56 személynek kellett karanténba vonulnia. 1665-en folytathatták az útjukat mindenféle megkötés nélkül.

Ami az oltáskampányt illeti, egy nap alatt nem kevesebb mint 804 személy jelentkezett a koronavírus elleni vakcináért az oltóközpontokban és a családorvosoknál, közülük 464-en a harmadik, emlékeztető dózist kapták meg. Mellékhatásról nem érkezett jelentés.

Mivel jelentős azoknak a szatmáriaknak a száma, akik a 3. dózist kérik, ezért a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szakemberei és a prefektusi hivatal elemzi annak lehetőségét, hogy bővítse a megyében működő oltóközpontok számát. Jelenleg ugyanis a 65, az oltókampányhoz csatlakozott családorvos mellett, akik az egydózisú Johnson&Johnson-vakcinával immunizálnak, öt oltóközpontban kérhetők a védőoltások: a petei határátkelőnél, Szatmárnémetiben a régi poliklinikán és az Avram Iancu Általános Iskolában, Avasfelsőfaluban a városi kórházban, Nagykárolyban pedig a Iuliu Maniu Líceumban. A két szatmárnémeti oltóközpont a hét minden napján nyitva tart reggel 8-tól este 8-ig, a nagykárolyi oltóközpontban kedden, csütörtökön és szombaton reggel 8-tól este 8-ig kérhető a védőoltás, míg az avasfelsőfalui kórház oltópontja csütörtökön és pénteken reggel 7-től délután 3-ig várja az oltakozni szándékozókat.

Bumbuluţ Krisztina

 

Kevesebb mint 90 a kórházban kezelt fertőzöttek száma
A járványgörbe laposodását nemcsak az jelzi, hogy napról napra kevesebb az új esetek száma, hanem az is, hogy konstans módon csökken az intézményes egészségügyi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is, ami Szatmárban már 90 alá csökkent — a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 30, a szatmárnémeti tüdőkórházban 1, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 13, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 25 koronavírusos pácienst kezelnek, intenzív terápiás ellátásra pedig 20 beteg szorul.
Rafila: fel sem merül, hogy kötelező legyen a templomokban a Covid-igazolvány
Nem lesz kötelező a Covid-igazolvány a templomokban és egyházi szertartásokon - erősítette meg vasárnap az egészségügyi miniszter.
Mobil oltópontokat juttat el a kormány a vidéki településekre
Mobil oltópontokat juttat el a kormány azokra a vidéki településekre, ahol igény mutatkozik az oltás iránt - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Raed Arafat.
Cookie