×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Egy hónapig maszkot viselünk még

2020.07.16 - 09:01
Megosztás:
Egy hónapig maszkot viselünk még
Újabb 30 nappal meghosszabbítják a hatóságok a csütörtökön éjfélkor véget érő veszélyhelyzeti állapotot, de nem vezetnek be újabb korlátozó intézkedéseket — igaz, lazítások sem lesznek.

További harminc nappal meghosszabbítják a koronavírus-járvány terjedésének megállítása érdekében meghirdetett, csütörtökön véget érő veszélyhelyzetet — jelentette be tegnap Klaus Iohannis államfő, pontosítva azt is: nem vezetnek be újabb korlátozó intézkedéseket, de lazítások sem lesznek. „Figyelembe véve a körülményeket, azt, hogy a betegek száma nem csökken, hanem tovább nő, nyilvánvaló, hogy 30 nappal meg fogjuk hosszabbítani a veszélyhelyzetet. Nem akarunk újabb szigorító intézkedéseket, mert ártanak a gazdaságnak, de a jelenlegi járványhelyzetben lazításokról sem lehet szó” — fogalmazott a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában, nyomatékosítva: a járványhelyzet nem jó, szerdán is 641 új esetet regisztráltak.

A kormány tegnap késő délután ült össze, hogy elfogadja a veszélyhelyzet újabb harmincnapos meghosszabbításáról szóló határozatot, s ehhez már nincs szüksége a parlament rábólintására, ugyanis az Alkotmánybíróság döntése értelmében a veszélyhelyzet meghosszabbításához nem szükséges a parlament jóváhagyása. Így a kormány megteheti ezt a lépést, ahányszor jónak látja. A legutóbbi, június 17-i meghosszabbításkor (amely politikai csatározásoktól és botrányoktól is hangos volt) keserédes volt a bejelentés, mert akkor lazítások is életbe léptek — többek között akkor engedélyezték a templomokban a beltéri miséket/istentiszteleteket, megnyitottak a plázák, a kültéri medencék, de az óvodák és a bölcsődék is.

S hogy a gyakorlatban mit jelent a veszélyhelyzet meghosszabbítása? Továbbra is kötelező marad az orrot-szájat takaró védőmaszk viselése nyilvános zárt térben, üzletekben, közintézményekben (s ezek bejáratánál kötelezően meg kell mérni a belépők testhőmérsékletét), munkahelyen, vasútállomásokon, autóbusz-pályaudvarokon, reptereken, metróállomásokon, valamint minden tömegközlekedési eszközön. Egyéb, karanténnal/házi elkülönítéssel kapcsolatos szabályozások egyelőre nincsenek, hiszen a szenátus jogi bizottságában még mindig zajlik a karanténtörvény boncolgatása, s annak elfogadásáig, illetve életbelépéséig a hatóságoknak nincs semmilyen jogalapjuk bizonyos szabályok betartatására.

 

Ha fegyelmezetlen a vendég, hamarabb zár a terasz

 

Bár Iohannis államfő azt mondta, nem vezetnek be újabb szigorításokat, Virgil Popescu gazdasági miniszter a vendéglői teraszok nyitvatartásának korlátozását helyezte kilátásba abban az esetben, ha a vendégek nem tartják be, az egységek pedig nem tartatják be a koronavírus elleni védekezés szabályait. Mint fogalmazott, személyesen nem híve újabb korlátozó intézkedések bevezetésének, de a hatóságok kénytelenek lesznek megtenni ezt a lépést, ha nem változik a teraszokon szórakozó vendégek magatartása. A miniszter szerint a tapasztalat az, hogy nappal fegyelmezettebbek az emberek, a szabályszegések az esti órákra jellemzők. „Ebben az esetben az lehet a megoldás, hogy este 10-ig vagy 11-ig korlátozzuk a teraszok nyitvatartását. De nézzük meg, mi történik a következő napokban! Ha normalizálódik a helyzet, nem lesz szükség ilyen drasztikus lépésre” — mondta. Az elmúlt hetek ellenőrzési akciói során országszerte rengeteg teraszt bírságoltak meg, mert nem tartották be az asztalok közötti kötelező távolságot, hanem sokkal több asztalt zsúfoltak össze, hogy minél több vendéget szolgálhassanak ki, illetve nem tartatták be a másik alapszabályt: egy asztalnál maximum négyen ülhetnek, ha nem ugyanannak a családnak a tagjai.

 

 

Újabb szigorítások jönnek
A Covid-19-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a péntek délutáni kormányülés után.
A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Cookie