×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Nagykároly

Egy héttel tolódik a közmeghallgatás

2022.08.02 - 13:00
Megosztás:
Egy héttel tolódik a közmeghallgatás
Sok beton, csökkenő zöld felület: a nagykárolyiak nincsenek elragadtatva a Román Katona Emlékművét övező park átalakítási tervétől Fotó: SZFÚ
Néhány héttel ezelőtt tették közzé a Nagykároly központjában található Román Katona Emlékműve körüli tér megújulását célzó projekt látványtervét, amit az eredeti időpontnál később vitatnak meg.

A felújítás tervezetét közvitára bocsátotta a városvezetés, melyre augusztus 2-án került volna sor. A pályázatkészítő iroda munkatársainak tájékoztatása szerint azonban a tervezett közmeghallgatást objektív okok miatt egy héttel később, augusztus 10-én tartják meg.

Az emlékművet övező tér arculatának átalakítását célzó projekt nem aratott osztatlan sikert a lakosság körében. Annak ellenére, hogy a tervezet szerint komoly hangsúlyt fektetnek a zöldövezet megőrzésére, esetlegesen a zöld felület területének bővítésére, a közzétett fotókon a zöld rész kisebb terjedelműnek tűnik, mint a park jelenlegi állapotában.
A különböző Facebook-csoportokban is véleményezték a lakosok a tervezetet. Az érkezett hozzászólások arányát tekintve inkább negatív a projekt megítélése.

„Jó sok világos burkolat! Itt, Csíkszeredában is eljátszották ezt a térrel! Jól mutat, viszont napos időben gyakorlatilag használhatatlan, folyik az ember könnye az alulról jövő erős fénytől! S ha figyelembe vesszük a nagykárolyi napos órák számát…” „Betonteret építeni a zöldövezet helyett! Csak hogy befoghassák néhány kritizáló volt politikus vagy még politizáló ember száját!” „Na még egy 'gödör'”, lassan az egész főtér kulturális gödrökkel lesz tele, holott még a régi sincs kihasználva, majd tele lesz szeméttel… És az a rengeteg beton meg domb minek oda? Sehol egy pad, a betonra sem télen, sem nyáron leülni nem lehet, a felforrósodott betonpergola alatt sincs semmi árnyék. Minden túl rideg, barátságtalan, színtelen, a főút mellett, a legforgalmasabb helyen. A Monument háttérbe szorul, mi akar lenni emlékmű-tér? Mert eddig ez volt, vagy szórakoztató park” — írják a kommentelők.

A közel 25 millió lej értékű beruházást európai forrásokból finanszíroznák. Az elképzelés egy igen nagy volumenű átalakítást feltételez az emlékmű övezetében: a 17 925 négyzetméter összterületből közel 8000 négyzetméteren füves zöld felület kapna helyet. A területre jellemző fafajták ültetésével, sövénykerítéssel, a fasorok mellett cserjékkel, belül, a fősikátor mentén pedig a füves felületeken fehér virágokkal biztosítanák a terület tagoltságát, míg a katonai felvonulások helyszínéül szolgáló emlékmű előtti téren a felvonulási útvonal jelölése is ezekkel a növényekkel történne.

A projekt révén tematikus elnevezést kapnának a különböző ösvények, allék. Az elképzelések szerint lenne Megemlékezés útja, Román Katona Emlékműve, Béke ösvénye, valamint Zöld ösvény is. Ezek tagoltságát szabadtéri rendezvények helyszínéül szolgáló amfiteátrum, nézőtér, vízfal, pergola biztosítaná. Az emlékmű környéke vonzó élettérré alakulna a tervezet szerint, ezáltal pedig a lakosok szabadtéri programjaik eltöltésére használhatnák ezt a teret, ahol időnként kulturális programokra is sor kerülne.

Fontos kihangsúlyozni, hogy mindez csak egy tervezet, melynek a megvalósítása csak akkor történik meg, ha sikerül rá uniós finanszírozást szerezni. A lakosok véleménye is befolyásolhatja a projektet: minél többen mennek el, adnak hangot véleményüknek a tervezett lakossági fórumon, annál nagyobb az esély, hogy a helyiek ízlését és igényeit figyelembe véve alakítsák át a város központi parkját. SZFÚ

Cookie