×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Az olvasó hangja

Egy hét zene és képzőművészet…

2021.11.22 - 11:12
Megosztás:
Egy hét zene és képzőművészet…
Fotó: Magánarchívum
Harmadik nekifutásra, november 11-től végre sikerült lebonyolítani A zene összeköt — XIII. Hám Zenei Versenyt, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum házi zenei versenyét, melyet a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ támogatásával, ezúttal online felületen rendeztünk meg.

A verseny idén kiegészült egy másik művészeti ággal, a Határok nélkül képzőművészeti versennyel, amit szintén online, a HámZenesarok közösségi oldalán bonyolítottunk le a zenei versennyel együtt.

A versenyzők korosztályonként és különböző kategóriákban indultak: énekeltek, zenéltek és alkottak. Volt rajz, grafika, fotó, színes, kollázs és digitális alkotás, valamint népdal, szólista, zenekar, hangszeres és testvér produkció kategória, és közönségdíj is. A diákok kreativitása határtalan volt, de hiába volt elérhető bárki számára a produkció, a munka, valami mégis hiányzott.

Mivel olyan hálás helyzetben voltunk, hogy mi élőben járhattunk iskolába, ezért egy meglepetést gondoltunk ki, mégpedig kiállítással egybekötött laza élő zenéléssel vártuk az iskola közösségét a FOLYOSÓFESZTIVÁL-ra.

Az ÉLŐZENE körforgásban, egy megadott program szerint, a járványügyi szabályok betartásával, konkrét szünetekben, az iskola négy pontján az erre kialakított helyszínen volt megtekinthető, ahol a képzőművészeti alkotásokat is megcsodálhatták a diákok és tanítóik, tanáraik.

A rendezvény lebonyolításában nagy szerepet játszottak az önkéntes diákok is, akik biztosították a helyszíneket, odafigyeltek a technikai részre, felügyelték a rendet, gondoskodtak a versenyzőkről, fotókkal dokumentálták a rendezvényt, és nagyon-nagyon lelkesen végezték munkájukat.

Célunk az volt, hogy újra lelket öntsünk a diákokba, hogy előcsalogassuk az életkedvet ebben a nehéz időszakban, mégpedig élőben. Szerettünk volna velük együtt megélni az alkotás örömét.

A folyamat egy hétig, csütörtöktől csütörtökig tartott, és lezárásaképpen nemcsak egymással kapcsolódtunk össze a zene által, hanem Istennel is.

A FOLYOSÓFESZTIVÁL utolsó napja Istenről szólt, ifjúsági zenével közvetítettük a hálánkat a sok kis és nagy művészért, az ügyes kezű alkotókért, a bátor és lelkes muzsikusokért, a szorgos önkéntesekért, a hallgatóságért, mindenkiért, aki egy kicsivel is hozzájárult a versenyhez és a fesztiválhoz, és hálát adtunk a zene által a lehetőségért és az újjászületésért.

Hadházi Erzsébet Éva

 

A Kölcsey lesz a nemzetközi döntő egyik központja
A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai jó eredményeket értek el hétvégén a Nemes Tihamér Online Programozási Verseny regionális szakaszán, tudtuk meg Demeter Csaba informatikatanártól.
Fejlesztések zajlottak a dobrai iskolában
A dobrai Györfi Endre Általános Iskolában több fejlesztés is zajlott: sikerült felújítani az iskola fűtésrendszerét, korszerű térfigyelő rendszert szereltek fel az épületre, újszerű iskolapadokat kaptak, s a futballpálya éjszakai megvilágítása is megoldódott.
A magyar népdal a mi zenei anyanyelvünk
Gradus ad Parnassum — partiumi citeraleckék és szamosdarai népdalok — két hiánypótló kiadvány a napjainkban (ismét?) virágkorát élő citerázás és népdaléneklés terén, azok számára is, akik tanítják, de azok számára is, akik csak most „kóstolnak bele”.
Cookie