×
2023. 04 01.
Szombat
Hugó
9 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.55 RON
100HUF = 1.30 RON
Szatmárnémeti

Egy évük volt az előkészületre

2021.08.26 - 11:55
Megosztás:
Egy évük volt az előkészületre
A szerző felvétele
Úgy tűnik, nem (lesz) teljesen döccenőmentes a megyei könyvtár költözködése — a tanácselnök szerint a valóban nem egyszerű feladat szakmai része teljes egészében a könyvtár felelőssége és feladata.

Az utóbbi hetekben többször is a figyelem középpontjába került a Szatmár Megyei Könyvtár költözködése — hol maga az intézmény fordult felhívásban a lakosság felé, és kért segítséget (egyrészt abban, hogy akár tíz kötetet kikölcsönözve csökkentsék a becsomagolásra váró könyvek mennyiségét; másrészt abban, hogy támogassák kartondobozokkal, filctollakkal, ragasztószalagokkal, tisztítószerekkel, takarítóeszközökkel, sőt, ha lehet, teherautóval is, és segítsenek a könyvek dobozolásában is); hol az intézményvezető panaszolta (főleg román nyelvű hírportálokon), hogy a hatalmas volumenű munka miatt szinte képtelenség év végéig befejezni a költözést, de muszáj, mivel a jelenlegi épület bérleti szerződését nem hosszabbították meg — szóvá téve azt is, hogy az értékes köteteket fogvatartottak fogják majd költöztetni. Ám míg az a közösségi felhívás, hogy akinek van lehetősége, menjen és segítsen dobozolni, érthető és elfogadható, elvégre közösségi könyvtárról van szó, a csomagolási és takarítási eszközök kérése, s a költözés fejük fölött összecsapó hullámai miatti panaszkodás enyhén disszonánsnak tűnik — olyan érzést keltve, mintha egy (valóban) hatalmas feladat közepette teljesen magukra maradtak volna, és senkitől, de legfőképp a megyei tanácstól nem kapnának semmiféle segítséget az ügyben.

„Nos, ez azért nem így van: a könyvtár vezetőségének volt egy éve, hogy előkészítse a költözést — mi arra koncentrálunk, hogy az új épületet olyan állapotba hozzuk, ami maximálisan megfelel a XXI. század szabályainak és előírásainak. A költözés szakmai része érthető módon teljes egészében a könyvtár felelőssége és feladata. Nem szokásom ujjal mutogatni, csak halkan mondom: Nagyváradon kétszer nagyobb könyvmennyiséggel négy hónap alatt bonyolították le a költözést. Érdekes az is, hogy bizonyos emberkék most hirtelen kezdik el félteni a régi, XIV–XV. századi könyveket — megnyugtatásukra mondom: a költözésben két vagy három fogvatartott fog segédkezni, és nem az értékes tárgyakat fogják vinni — miközben azok Isten tudja, mennyi idő után most fognak ellenőrzötten tárolt helyre kerülni. Számomra nagy kérdés, hogy eddig miért nem zavarták őket a nem megfelelő tárolási körülmények” — sorolja Pataki Csaba tanácselnök, kiemelve azt is: az új épületben ki lesz alakítva egy régikönyv-részleg is, a megfelelő mikroklímával.

Mint mondta, az új székhely elektromos hálózata már át van vizsgálva, tesztelik a vízhűtéses levegőrendszert, s a könyvtár adminisztratív személyzete már napokon belül át tud költözni, ami egyrészt azt jelenti, hogy a jelenlegi székhely emeleti része kiürül, 400 négyzetméterrel csökkenve a bérleményt, másrészt ha már az új székhelyen vannak, jobban át tudják látni a helyzetet, feladatokat. „Nagyon sok munka van még technikai vonalon, a különböző szakemberek és építészek több fronton, jól összehangolva kell dolgozzanak. Amint az új székhely megkapja a tűzvédelmi engedélyt, elkezdjük az értékek átszállítását — onnan számítva három hónap van a teljes átköltözésre.”

Szabó Kinga Mária

Influenszerek vinnék hírét Erdélynek a világban
Terepszemlére érkezett Szatmárnémetibe Hegedüs Csilla beruházási és uniós projektek minisztérium államtitkára. Azzal foglalkozott, hogyan állnak a folyamatban lévő projektek és milyen fázisban vannak az elkezdésre várók.
Spórlás gyanánt összeköltözés?
A magas energia- és gázszámláktól tartva egyre több romániai lakos keres lakótársat a költségek megosztására – az ingatlanügynökök közül néhányan pedig inkább eladnák otthonaikat, hogy helyettük kisebbet vásároljanak.
Átadták a neurológia új épületét
Minden különösebb csinnadratta és az ilyenkor dívó pántlikaátvágások nélkül átadták a neurológia új, 2100 négyzetméteres moduláris épületét — a megyei kórház pillanatnyilag legmodernebb részlegét.