×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Egy éjszaka a múzeumokban

2021.06.14 - 09:00
Megosztás:
Egy éjszaka a múzeumokban
A szerző felvételei
Szombatról vasárnapra virradó éjjel tartották a Múzeumok Éjszakáját: az esemény nem csak a múzeumokról szól, hanem az összes kulturális ágról: film, tánc, festészet, zene és színház is éjszakázott.

Teljes üzem volt szombat éjszaka a Szatmár megyei múzeumokban, ezek nemcsak hogy nyitva voltak a nagyközönség előtt éjfélig, de az intézmények összes munkatársa a látogatók szolgálatára állt, kíséretet és idegenvezetést kaphattak a látogatók minden kiállításhoz, minden programponthoz. Érződött, hogy a múzeumok munkatársai magukénak érzik a rendezvényt, szívesen adtak magyarázatot minden nehezebben érthető alkotása mellé a kiállításoknak.

Tárlat és film

A szatmárnémeti művészeti múzeumban a Saint Exupéry-féle A kis herceg ihlette meg a Múzeumok Éjszakájára készült tárlat alkotóit, ehhez ugyanúgy minden korosztályt elvártak, mint ahogy a szerző műve sem csak a gyerekekhez szól. A régi főtéri múzeum udvarán rajzverseny kezdődött, amelyiken szintén A kis herceggel való párhuzamot szorgalmazták a szervezők.

De nemcsak a A kis herceg kiállítás, hanem más programpontok mellé is kapcsolódó eseményeket szerveztek a kulturális éjszaka idei kiadásán, a Vasile Lucaciu utcai megyei múzeumban például a lakodalmi díszes öltözékekről szóló A kényszerű fényűzés kiállítás filmes párja volt a művészeti múzeum udvarán Az év lagzija című film vetítése. A vetítésen ott volt Bán József, a film rendezője is, aki az Avasban is játszódó dokumentumfilm véget érte után a nézők rendelkezésére állt, beszélt arról, milyen koncepció alapján építették fel a filmet, mi volt a szándékuk ezzel, milyen üzenetet szeretett volna a rendező a nézők felé továbbítani. Volt még improvizációs színház a szatmárnémeti Mihai Raicu Társulat színészeivel, valamint népzenei koncert és klasszikus zene is a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia tagjai előadásában.

Kiállítás és verseny

A megyei múzeumnál néptánccal és csujogatással kezdődött az éjszakai múzeumozás, de egész este nótaszó fogadta az érkezőket. Legelőször a nyolc-tizenkét éves korosztály vette birtokába az épületet, a számukra oly népszerű kincsvadászat kezdődött meg rögtön nyitás után, ami végül üveg- és pohárfestéssel ért véget.

hirek/2021/junius/13/muej1.JPG
hirek/2021/junius/13/muej3.JPG

A kényszerű fényűzés kiállítás mellett a Denevérek – Az éjszaka urai tárlat is várta itt a látogatókat, amelyik szintén szorosan kapcsolódott az éjszakai nyitva tartás hangulatához.

Tavaly a vírushelyzet miatt nem volt a több mint húszéves múltra visszatekintő Múzeumok Éjszakája, és idén is késést szenvedett. Az éjszakai kultúrkavalkád rendes dátuma május 18. lenne, ekkor van a múzeumi világnap, ám idén csak kivárást követően tudták ezt megszervezni, most lettek olyan szintűek az enyhítések, hogy egy ilyen volumenű nyilvános programot meg lehetett szervezni a nagyközönségnek.

Princz Csaba

 

Ma van a Múzeumok Éjszakája. Járjuk körbe a múzeumokat!
Szatmár megyében több, a megyei múzeum vonzáskörébe tartozó helyszínen várják a történelem, művészetek, etnográfia, tudományok, természet iránt érdeklődő nagyközönséget a szó szerint éjszakába nyúló ismertető és szórakoztató programokkal.
Cookie