×
2023. 04 01.
Szombat
Hugó
9 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.55 RON
100HUF = 1.30 RON
Vidék

Egri: ezen ünnep színei a piros, a fehér és a zöld

2023.03.15 - 08:38
Megosztás:
Egri: ezen ünnep színei a piros, a fehér és a zöld
(Fotók: Egri Csűry Bálint Általános Iskola)
A 175 évvel ezelőtti magyar forradalom és szabadságharcra Egriben március 14-én kedden emlékeztek meg a helyi, Csűry Bálint nyelvész nevét viselő iskolában.

A tizenegy órakor kezdődő ünnepségen Tolnai János lelkész prédikációja idézte meg elsőként a nagy elődök szellemét az egri iskolában összegyűltek előtt, majd Hrenyu Péter iskolaigazgató és Szabó Elek polgármester szólt az egybegyűltekhez. Az elöljárók méltatták a nagy elődök tetteit és példaként állították őket a ma generációi elé, akiknek köszönhetően már majdnem kétszáz éve érthetjük emberként és magyarként a szabadságot.

A forradalom: tavasz

A résztvevők számára Burja Eszter – Izabella történelem tanárnő ismerteti az 1848/49-es forradalmat és a szabadságharcot, plasztikusan szólva kifejtette: „Minden ünnepnek vannak hangjai, színei. Ezen ünnepi napnak a színei a piros, a fehér és a zöld, a magyar nemzet színei, jelképe pedig a kokárda. A forradalom olyan, mint a tavasz, olyan, mint egy hangos kiáltás, olyan, mint a szél zúgása vagy mint tenger morajlása.”

Versek és énekek is

Az ünnepi beszédek utáni a korabeli viszonyokat megidéző ünnepi műsor a Rákóczi-indulóval kezdődött, amelyiknek jelenetei között a március 15-re érvényes szabadságot és igazságot követelő kiáltványok is elhangzottak. A műsort diákok által előadott hazafias versek és hazafias énekek tették még hangulatosabbá. Az ünnepi műsor a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

Princz Csaba