×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Életmód

Egészségügyi maszk: a környezetszennyezés új formája

2021.01.05 - 17:39
Megosztás:
Egészségügyi maszk: a környezetszennyezés új formája
Fotó: nytimes.com
A koronavírus-járványt követően nemcsak egy új élethelyzettel, hanem egy új környezetszennyezési formával is találkozhatunk. Világszerte több millió maszkot dobnak el az emberek felelőtlenül, körülbelül 1,5 milliárd egészségügyi maszk kerülhet a világ óceánjaiba.

A koronavírus-járvány kétségkívül mindenki életét megnehezítette, megkeserítette. Szabályok és korlátozások között telnek jelenleg is napjaink, türelmetlenül várva már, hogy véget érjen a rémálom. A járvány egyik kellemetlen velejárója az egészségügyi maszkok viselése, amely azt a célt szolgálja, hogy lassítsa és csökkentse a fertőzés esélyét. A maszk, illetve annak viselése az utóbbi időszak egyik legmegosztóbb témája. Bár a maszk egy fontos elem a vírus elleni küzdelemben, a szanaszét dobott maszkok hatalmas károkat okozhatnak környezetvédelmi szempontból.

Az OceansAsia hongkongi környezetvédő szervezet adatai szerint, amelyeket a Digi24 is közölt, körülbelül 1,5 milliárd egészségügyi maszk kerülhet a világ óceánjaiba a koronavírus-járványt követően. A szakemberek szerint ekkora mennyiségű műanyag maszk 450 év alatt bomlik le. A szervezet külön felhívja a figyelmet, hogy a mikroműanyagok mellett az élőlényekre talán még nagyobb veszélyt jelenthetnek a rögzítést biztosító rugalmas pántok. Éppen ezért azt javasolják, hogy a maszkok szemétbe dobása előtt tépjék le ezeket az emberek. A környezetünk megvédése érdekében fontos, hogy az egyszer használatos egészségügyi maszkokat a megfelelő módon távolítsuk el, szelektív hulladékgyűjtőkbe dobjuk azokat. A környezetvédelmi szakemberek azt ajánlják, hogy lehetőség szerint használjunk vászonból készült maszkot, mert a nem megfelelő hulladékgazdálkodás óriási kárt okozhat mind a vízi, mind a szárazföldi környezetben.

A jelenségre már májusban, a járványügyi korlátozások lazítása után felfigyeltek különböző környezetvédelmi szervezetek világszerte. Az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű civil szervezet tagjai megpróbálták megtisztítani a Cote d’Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől. Joffrey Peltier, a Tiszta tenger művelet vezetője „Covid-hulladéknak” nevezi a szemetet, ami például a Földközi-tenger vízfelszínén vagy a felszín alatt felhalmozódott és folyamatosan gyülemlik: kesztyűket, maszkokat, fertőtlenítőszerek flakonjait gyűjtik be napjainkban is rendszeresen, a „szokásos” eldobható poharak és alumíniumdobozok mellett.

Kallós András

A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz - állapította meg a Yale Egyetem kutatóinak tanulmánya.
Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság
Klaus Iohannis csütörtökön kifejtette, szerinte addig van szükség a védőmaszk állandó használatára, amíg a lakosság átoltottsága nem teszi lehetővé a koronavírus terjedésének megfékezését.
Ismét kötelezővé válik a védőmaszk használata szabadtéren is a 6 ezrelékes incidenciát meghaladó településeken
Ismét kötelezővé válik a védőmaszk viselése szabadtéren is minden olyan településen, ahol az ezer lakosra eső koronavírusos betegek száma az utóbbi 14 napra számítva meghaladja a 6-ot. Az intézkedés újbóli bevezetését az egészségügyi, illetve a belügyminiszter közös rendelete írja elő.
Cookie